Mégsem kell mínusz 70 fokon tárolni a Pfizer vakcináját

Mégsem kell mínusz 70 fokon tárolni a Pfizer vakcináját

Oltáshoz előkészített Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinát tartalmazó fecskendők az időseket gondozó Pápa Város Önkormányzatának Egyesített Szociális Intézményében 2021. január 28-án (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pfizer és a BioNTech fontos új adatokat juttatott el az amerikai egészségügyi hatósághoz a koronavírus elleni vakcinájuk eltarthatóságával kapcsolatban – írja a Reuters. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeletnek (FDA) átnyújtott dokumentáció alapján ugyanis módosítani lehet vakcinájuk tárolási követelményeit.

A jelenlegi előírás szerint az oltóanyagot mínusz 60 és mínusz 80 Celsius fok közötti hőmérsékleten kell tárolni, ezért a vakcinát szárazjég-darabokkal kirakott speciális dobozokban szállítják. Az új eredmények szerint viszont két hétig mínusz 25 és mínusz 15 fok közötti hőmérsékleten is eláll, stabil marad az oltóanyag. Nagy előrelépést jelentene szállítási, logisztikai szempontból is, ha ezt jóváhagyják az amerikai hatóságok.

Jelenleg hatalmas fagyasztó létesítményekről szállítják el a kész vakcinákat fagyasztó kamionokban vagy repülőgépekkel a kisebb elosztóhelyekre, majd az oltópontokra. A kiolvasztott Pfizer-vakcina mintegy 5 napig 2-8 fokon tárolható, a felnyitott ampulla 6 adagját 6 órán belül el kell használni. Mindez nehézséget jelent a felhasználásában, és számos szegényebb ország nem is engedheti meg magának. 

Mint ismert, a Pfizer-BioNTech és a Moderna által fejlesztett vakcinák egy teljesen új technológia alapján készülnek: a vírus tüskefehérjéjének genetikai kódját egy lipidburokban található mRNS molekulával juttatják be a sejtbe, ennek segítségével a sejt elő tudja állítani a tüskefehérjét, amely a sejt falára kerülve immunválaszt vált ki a szervezetből. Maga, az egész vírus semmilyen formában nem kerül a szervezetünkbe.

Mostanában több jó hír is megjelent a Pfizer vakcinájáról, amellyel idehaza is oltanak, csak ezekben a napokban 23 ezer főt. Egy kanadai tanulmány szerzői az FDA dokumentumait átnézve arra jutottak, hogy a Pfizer-BioNTech oltóanyagából elég (átmenetileg) egy adagot beadni, mert így is 92,6 százalékban hatásos a koronavírussal szemben.

A Lancet orvosi szaklapban megjelent tanulmány pedig arról ír, hogy a Pfizer-BioNTEch vakcinájának első dózisa 85 százalékos hatékonyságot mutatott hétezer izraeli egészségügyi dolgozó körében, az oltás beadása után 15-28 nappal.