Megszületett az első igazán hatékony covidgyógyszer

Megszületett az első igazán hatékony covidgyógyszer

Paxlovid tabletták dobozai (Fotó: Pfizer)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pfizer amerikai gyógyszergyártó pénteken jelentette be, hogy idejekorán leállították Paxlovid nevű tabletta formájú covidgyógyszerének tesztelését, mégpedig azért, mert már a klinikai vizsgálatok elején egyértelmű volt, hogy áttörést értek el a koronavírus-betegség gyógyításában. A cég hamarosan vészhelyzeti engedélyezési kérelmet nyújt be a szerre az amerikai gyógyszerfelügyelethez (az FDA-hez).

Az eredmények szerint a Paxlovid 89 százalékkal is csökkentheti a betegek kórházba kerülési, illetve halálozási kockázatát, ha idejében elkezdik szedni. Ezek az adatok a veszélyeztetett csoportokba tartozó (idős, illetve krónikus beteg) emberekre vonatkoznak.

Ez a második antivirális tabletta, amely hatásosnak bizonyult a covid ellen. Csakhogy a Merck által gyártott első hatékonysága csupán 50 százalékos, ami messze elmarad a 89 százaléktól. A Pfizer bejelentése szerint egy független orvosbizottság javasolta a klinikai tesztek leállítását, mert már a kezdeti eredmények is meggyőzők voltak.

„Az eredmények túlszárnyalják legvadabb álmainkat is. [A Paxlovidnak] hatalmas szerepe lehet abban, hogy az életünk visszatérjen a rendes kerékvágásba, és meglássuk a pandémia végét” – nyilatkozta Annaliesa Anderson, a Pfizer gyógyszerfejlesztésért felelős igazgatója.

A Pfizer néhány hónapon belül akarja piacra dobni a tablettát, 2022-ben már 50 millió dobozzal akarnak belőle gyártani. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a covidjárvány megfékezésének legfontosabb eszköze továbbra is az oltás marad.

(NYT)

Címkék: Pfizer, paxlovid