Milyen személyiségi jegyek szükségeltetnek ahhoz, hogy boldog családi éltet éljünk?

Milyen személyiségi jegyek szükségeltetnek ahhoz, hogy boldog családi éltet éljünk?

Családi idill. Képünk illusztráció! (Fotó: Bob Dmyt/Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az aranybányászat környezeti katasztrófával fenyegeti az Amazonas vidékét. Ritka ábrázolást, egy víz emelésére alkalmazott kereket, azaz nóriát azonosítottak be egy Szíriából ellopott késő római padlómozaikon. E heti tudományos lapszemle.

Science Advances (pdf)

A kisipari aranybányászat Peruban környezeti katasztrófával fenyegeti az Amazonas vidékét – állítja egy friss tanulmány. „Az elmúlt években a bányászok által a hordalék lerakása céljából ásott gödrök és az abból létrejövő bányatavak elterjedése drámai módon megváltoztatta a tájat, 1985 óta 670 százalékkal nőtt e tavak területe, és megnövelte a higany-kitettség kockázatát az őslakos közösségek és az élővilág számára” – írják. Az amerikai-perui kutatók az Amazonas vízgyűjtőjéhez tartozó Madre de Dios folyó és a körülötte lévő bányatavakból 2019 nyarán vett mintákat elemezték. Méréseik szerint a bányatavakban kialakuló alacsony oxigénszegény környezetben az elmerült higany a mikrobiális aktivitással még mérgezőbbé válik; a metilhiganynak nevezett elem pedig ötször-hétszer koncentráltabb, mint a folyókban.

A kézi erővel dolgozó kisipari aranybányászok az erős idegméregnek számító higanyt használnak, hogy elválasszák aranyércet a talajtól és az üledékektől, mindezt gyakran megfelelő biztonsági óvintézkedések nélkül. A higanymérgezés sokféle egészségügyi hatása lehet, beleértve remegést, izomgyengeséget, látás- és halláskárosodást, valamint a koordináció és az egyensúly elvesztését. Súlyos esetekben születési rendellenességekhez vagy halálhoz vezethet. A perui kitermelés az arany világpiaci árának emelkedésével pörgött fel, a kutatók pedig nem túl optimisták, szerintük addig ez marad a helyzet ebben a térségében is, amíg a nemesfém ára magas marad, illetve ameddig a kisüzemi kézműves kitermelés nyereséges tevékenység marad.

Journal of Contextual Behavioral Science

Milyen személyiségi jegyek szükségeltetnek ahhoz, hogy boldog családi éltet éljünk? Ezt a kérdést boncolgatja a Rochesteri Egyetem nagy összehasonlító tanulmánya, amely közel 44 ezer résztvevővel készített 174 korábbi kutatás eredményeit vetette össze. A kérdésre pedig a válaszuk: a lélektani rugalmasság és figyelmesség. „Ha kihívások és problémák merülnek fel, ez a rugalmasság megakadályozhatja a kapcsolatok felbomlását” – állítják. Ha részleteiben nézzük, fontos a nyitottság és a jó vagy rossz élmények elfogadása, a figyelem érzékeltetése a mindennapi élet során.

A kutatók szerint további pozitív képességek közé tartozik a gondolatok és érzések átélése anélkül, hogy azok megszállottjává válnánk. Nehéz időkben is tudjunk széles perspektívában gondolkodni, az ingadozó hangulat ellenére lássuk a mélyebb értékeket, valamint a nehézségek és kudarcok közepette is képesek maradjunk továbbra is lépéseket tenni a kitűzött célok felé. „A családokban a lélektani rugalmasság kevesebb stresszhez vagy szorongáshoz és a különféle szülői stratégiák nagyobb mértékű alkalmazásához vezet. A romantikus kapcsolatokban ez nagyobb elégedettséghez és kevésbé negatív konfliktusokhoz vezet” – vélik a szakemberek.

PAP

Ritka ábrázolást, egy folyóvíz mellett használt, víz emelésére alkalmazott kereket, azaz nóriát azonosítottak be egy Szíriából ellopott késő római padlómozaikon a Varsói Egyetem régészei. A mintegy 19 négyzetméteres, Nagy Konstantin uralkodására (306-337) keltezett műalkotás egy 2011-es rablóásatás során kerülhetett elő a Kr. e. 300 és a XIII. század között lakott Apamea városából. A feketepiacon illegálisan értékesített mozaikról a a rablók fotókat töltöttek fel, hogy így tudják eladni az egyébként három mezőben figurális ábrázolásokkal tarkított műalkotást.

Az ábrázolt hidraulikus szerkezetet a rómaiak elsősorban arra használták, hogy vízzel lássák el a vízvezetékeiket. Az ominózus nóriát faékek segítségével egy piramis alakú szerkezetre szerelték, amely így az Orontes folyóból vezette a vizet egy medencéből és csúszdából álló római fürdőhöz. Apamea az egyik legismertebb, nem sokkal Nagy Sándor pánhellén hódító halála után alapított, a bizánci időszakban is virágzó város volt a mai Szíria északnyugati részén, amely különösen a 2011-es polgárháború óta még jobban ki van téve az illegális műkincsvadászok fosztogatásának.

Az összeállítást készítette: Balogh Roland

Tudomány rovatunk további cikkeiért kattintson ide! Ha a történelem érdekli, akkor Időgép rovatunkat érdemes figyelnie!

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/49. számában jelent meg december 4-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/49. számban? Itt megnézheti!