Nature-tanulmány: hónapokkal a fertőzés után is okozhat halált a koronavírus

Nature-tanulmány: hónapokkal a fertőzés után is okozhat halált a koronavírus

Védőfelszerelést viselő orvos a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2021. április 12-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-fertőzésen átesettek körében végzett egyik leghosszabb ideig tartó kutatás eredményeit közölték a Nature magazinban: e szerint az sem lehet teljesen nyugodt, aki már átesett a fertőzésen, ugyanis a vírus hónapokkal később is képes halált okozni – számol be a hírről a Bloomberg, a cikket a Portfólió szemlézte.

A kutatók szerint a koronavírust túlélők 59 százalékkal nagyobb halálozási kockázatnak vannak kitéve a koronavírus elkapását követő hat hónapon belül. A vizsgálat alapján 1000 betegre 8 extra halálozás jut, így még az eddig gondoltnál is halálosabb a koronavírus.

Ziyad Al-Aly, a kutatás vezetője szerint amikor akut fázisban nézzük a koronavírus hatását, az csak a jéghegy csúcsa. – Ha a jéghegy mögé nézünk, akkor igen riasztó képet látunk – tette hozzá.

Al-Aly és munkatársai dokumentálták azokat a szövődményeket, amelyek a koronavírust túlélőket sújtják hónapokkal a diagnózis után. Ilyenek a vérrögök, az agyvérzés, a cukorbetegség, a légzési nehézségek, valamint a szív-, máj- és vesekárosodás, depresszió, szorongás és memóriavesztés. Azt is megállapították, hogy a szövődmények kockázata sokkal magasabb, mint az influenza esetén.

Egyes tanulmányok szerint a vírust túlélők – világszerte már több mint 143 millió ember fertőződött meg a a kórokozóval – mintegy 10 százaléka szenvedhet hosszú távú mellékhatásoktól és szövődményektől.

A kutatók 73 435 olyan amerikai beteg adatait használta fel a kutatáshoz, akik nem kerültek kórházba a Covid miatt, és 13 654 olyan személyét, akik igen. Ezeket a betegeket a fertőzéstől számított hat hónapon keresztül figyelték meg.

Arra jutottak, hogy aki átesett a fertőzésen, sokkal nagyobb valószínűséggel volt kénytelen orvosi segítségért folyamodni a szövődmények miatt, mint az a közel 5 millió másik személy, aki ugyanabban az egészségügyi adminisztrációs rendszerben szerepel, de nem esett át a koronavíruson.

Az elhúzódó betegségek között szerepelt a légzési nehézség, az idegrendszeri problémák, a mentális problémák, a kardiovaszkuláris rendellenességek, a rossz közérzet, fáradtság, izomfájdalom és vérszegénység. A hosszú távú szövődményektől szenvedők sokkal nagyobb mértékben éltek olyan gyógyszerekkel, mint antidepresszánsok, valamint a szorongás- és fájdalomcsillapító gyógyszerek. A kutatás vezetője szerint a long-Covidban szenvedők körében nagyobb esélye lehet az öngyilkosságnak és a gyógyszerek túladagolásának is.

És ami igazán riasztó: a koronavírusos betegek közül azok, akik felépültek a kórházi kezelésből, 51 százalékkal nagyobb kockázatot mutatnak az elhalálozásra, mint az a 13997 influenzás beteg, akik szintén kórházi kezelésre szorultak.