Négy magyar is van a legtöbbet idézett kutatók listáján

Négy magyar is van a legtöbbet idézett kutatók listáján

Kutatók a Biogen laborjában (Fotó: Biogen)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Négy magyar is került a legtöbbet idézett kutatók listájára – derült ki az elmúlt tíz évbeli eredmények alapján közzétett listáról. Az eredményről az MTI számolt be. Ketten közülük a Semmelweis Egyetem professzorai, harmadikuk az ELTE-n, negyedikük az MTA-n dolgozik. A lista összeállítói a 2011 és 2021 között megjelent legidézettebb, legfeljebb harminc szerzőjű közleményeket vették alapul. Azokat a publikációkat tehát, amelyeknél a hivatkozások száma a szakterületeken belül a legjobb egy százalékba kerülést eredményezett.

Az említett semmelweises kutatók Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettes, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet igazgatója. Ő tizennégy magasan idézett közleménnyel bír, míg a másik semmelweises, Győrffy Balázs tizenhárommal. Győrffy a Bioinformatikai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, az MTA doktora.

A másik két kutató az ELTE munkatársa, Demetrovics Zsolt, illetve az MTA-é, Szolnoki Attila.

A Web of Science nemzetközi tudományos adatbázis szerint a listán nagyjából hétezren vannak szerte a világból.