Nem cserélték ki Rudolf Hess-t a börtönben

Nem cserélték ki Rudolf Hess-t a börtönben

Rudolf Hess 1945-ben

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Régóta hangoztatott összeesküvés-elmélet végére tett pontot a DNS-vizsgálat, Rudolf Hess-t nem cserélték ki a börtönben egy hasonmásra – számolt be róla a The Guardian.

Többen úgy vélték ugyanis korábban, hogy a Spandau #7-es szám alatt Berlinben raboskodó férfi egy imposztor, és valójában nem Adolf Hitler egykori helyettesét fogták le. A férfit azután kapták el, hogy 1941-ben ejtőernyővel landolt Skóciában, ahol ő a békekötésért szeretett volna tárgyalni. Számos különböző helyen, többek között a londoni Towerben is őrizték, majd Nürnbergben életfogytiglanra ítélték. 1947-ben érkezett Spandau-ba, és negyven évvel későbbi öngyilkosságáig ott is maradt. Akkorra már ő volt a börtön egyedüli foglya.

Többen ugyanakkor megkérdőjelezték, hogy valóban ő raboskodott Spandauban. A mostani vizsgálat vezetője kifejtette, a gyanú megfogalmazói között volt Hess orvosa is. Különösnek tartották skóciai landolását, ahogy azt is, hogy 1969-ig egy rokonával sem kívánt találkozni, illetve hogy mindeközben amnéziára hivatkozott. Hess családja ugyan visszautasította az összeesküvés-elméletet, de gyanakodott a korábbi amerikai elnök, Franklin Roosevelt is.

Jan Cemper-Kiesslich professzor és társai most a Hess-től 1982-be vett vért vetették össze az egykori náci vezető rokonaiéval, és kétséget kizáróan arra jutottak, hogy nem volt szó semmiféle csalásról. A tanulmányt a Forensic Science International Genetics szaklapban publikálták.

Hess-t egyébként 2011-ben exhumálták és hamvasztották el, hogy a sírja ne válhasson neo-náci emlékhellyé.