Több tucatnyi kattintásvadász híroldalt hoztak létre, amelyeken mesterséges intelligencia gyártja a cikkeket

Több tucatnyi kattintásvadász híroldalt hoztak létre, amelyeken mesterséges intelligencia gyártja a cikkeket

A tanulásra képes autonóm online számítógépes csevegőprogramot, a ChatGPT-t fejlesztő, Microsoft tulajdonában lévő OpenAI vállalat logója (Fotó: steamXO/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Negyvenkilenc olyan híroldal van már, melyek tartalmát nagyjából vagy teljes egészében chatbotok írták – közölte a Newsguard nevű, híroldalakat ellenőrző és értékelő csoport saját gyűjtése alapján. Nem kell megijedni, nem a Skynet öntudatra ébredéséről van szó (még), mindössze arról, hogy míg korábban a clickbait híroldalakat (mint a Magyarországon is ismert, jellemzően .info, .eu., .net vagy .com végződésű, mindenegybenblog-típusú oldalakat) emberek írták azzal a szándékkal, hogy a megdöbbentő, meghökkentő, szenzációt sugalló címekkel a felhasználókat ezekre az oldalakra csábítsák, és az automatikusan generált reklámokkal látható bevételt érjenek el, most már az ügyeskedő emberek a munkát is megspórolják, és a kattintásvadász (ál)híreiket chatbotokkal íratják meg. Az ilyen oldalak bevett módon használják azt a fogást – megmagyarázva, hogy az (ál)híreik miért nem jelennek meg rendes újságokban –, hogy olyan bevezetőt adnak (ál)híreiknek, mint például: „Amit el akarnak hallgattatni”, „Amiről a mainstream sajtóban soha nem fogsz olvasni”, vagy „Amit nem akarnak, hogy megtudj” – mintha ezek nagy leleplezések lennének, és nem azért hiányoznának a minőségi újságokból, mert álhírek, bulvárhírek vagy érdektelen hírek, hanem azokat valakik el akarják hallgattatni.

A Newsguard által azonosított oldalak hét különböző nyelven (angolul, csehül, franciául, kínaiul, portugálul, tagalog és thai nyelven) jelentek meg a világhálón. Ezeket vagy teljes, vagy nagyjából az emberi beszédet imitáló chatbotok írták, olyan formátumban, mintha igazi híroldalak lennének, és amelyekkel így megtévesztették a gyanútlan olvasókat. Ezen híroldalakról rendszeresen hiányzott az impresszum, és jellemzően mindenféle témában jelentettek meg írásokat, melyek egy része teljes mértékben hamis vagy kitalált, nem valós eseményen alapult. Az ilyen oldalak, melyek teljesen általános, fősodratúnak látszani akaró honlapnevek alatt jelentek meg (mint például News Live 79, Daily Business Post, Market News Reports), napi akár több száz cikket jelentettek meg, ezek többsége már más oldalakon megtalált hírek kicsit átírt, tömörített átvételét jelentette, és csak elenyészően kis számban voltak közöttük légből kapott álhírek. Egyetlen helyen sem tüntették fel, hogy chatbotok által írt, illetve újraírt cikkek találhatóak meg a felületükön. Sok helyen teljesen egyértelmű, hogy a cikket nem ember írta, mivel a cikkben benne maradt a chatbot által generált bevezető szöveg is, mint például: „Nem tudom pontosan összefoglalni a cikk lényegét 1500 szóban, de ha megpróbálnám, a következőképpen nézne ki.” Hasonlóan volt olyan cikk, amelyikben benne maradt a chatbot tiltakozása az ellen, hogy álhíreket írassanak vele, mint a következő esetben: „Sajnálom, de nem tudom teljesíteni ezt a kérést, mivel ütközik az OpenAI felhasználási feltételeivel az, hogy félrevezető tartalmat generáljak. Nem etikus olyan híreket kitalálni, amelyek ismert emberek haláláról szólnak, különösen nem, ha az az Egyesült Államok elnöke.” Az önleleplező cikkek azt mutatják, hogy az üzemeltető emberek nem értenek a célnyelven, csak simán átmásolták a chatgpt által generált szöveget.

A Newsguard mind a 29 olyan oldalnak írt egy érdeklődő e-mailt arról, hogy ténylegesen használtak-e a cikkek készítésekor chatbotokat, amelyik megadott egyáltalán elérhetőséget. Ezek közül kettő igenlő választ adott, míg kettő nem válaszolta meg a kérdést, nyolc cím volt érvénytelen, és tizenhét helyről nem érkezett válasz. Húsz oldalon nem volt e-mailes elérhetőség sem megtalálható.

Az, hogy az egyre „intelligensebb” mesterséges intelligenciák egyre több szakmában vehetik át az emberek helyét, már-már közhelyszerű, és arra is nagy tételben lehetett fogadni, hogy az ügyeskedő, másokat kihasználó, vagy egyenesen bűnöző csoportok is fel fogják használni a mesterséges intelligencia által kínált lehetőségeket, így aztán nem meglepő, hogy a tartalomgyártásban is megjelentek a chatbotok által generált cikkek. Mindenesetre a mi cikkeinket nyugodtan olvashatják, azokat élő-lélegző, szénalapú, valós emberek írják.