Palkovics jelöltje lesz az MTA-ról leválasztott kutatóhálózat vezetője

Palkovics jelöltje lesz az MTA-ról leválasztott kutatóhálózat vezetője

Demonstrálók a Magyar Tudományos Akadémia főépülete előtt Budapesten 2019. február 12-én az MTA-székház köré szervezett élőlánc-tüntetésen (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Hvg.hu információi szerint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) korábbi alelnöke, Maróth Miklós kerülhet az akadémiáról leválasztott kutatóhálózat, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) élére. A kinevezést hivatalosan holnap jelentik be.

Maróth Miklós Palkovics László miniszter jelöltje, a portál információi szerint Lovász László MTA-elnök szinte az utolsó pillanatig gondolkodott, hogy elfogadja-e. Úgy tudják, Lovász és Maróth kedden találkozott. A hírportál egyik forrása arról beszélt, Lovász diktátumszerű ajánlatot kapott, valamint, hogy Palkovicsék kizárólag idősebbeket kerestek meg – Maróth is 70 fölött van –, ami azt jelentheti, hogy a kormány néhány hónapra keres csupán megoldást, májusban ugyanis tisztújítás lesz az Akadémián, az ott kialakuló erőviszonyok határozhatják meg a jövőt.

Kedden beterjeszti Palkovics az akadémia átalakításáról szóló javaslatot | Magyar Hang

Hiába a folyamatos tiltakozás és a vasárnapi több ezres demonstráció, a kormány nem hátrál és beterjesztik a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóhálózatát kiszervező törvényjavaslatot. Az ügyben a kabinet részéről rendre megszólaló Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az ATV-nek adott interjújában azt mondta, hogy ez már kedden megtörténik.

Maróth Miklós Corvin-lánccal kitüntetett, Széchenyi-díjas klasszika-filológus, orientalista, az MTA rendes tagja. 2008 és 2014 között az MTA társadalomtudományi alelnöki tisztségét töltötte be, 2014-ben indult az akadémia elnöki posztjáért, ám alul maradt Lovász Lászlóval szemben. A tudós az Innovációs és Technológiai Minisztérium képviseletében, a Kutatóhálózati Tudományos Elnöki Bizottság társelnökeként vett részt az MTA átalakításáról szóló tárgyalásokon.