Parlagfűevő bogárra hívta fel a figyelmet a Nébih

Parlagfűevő bogárra hívta fel a figyelmet a Nébih

Forrás: Nébih

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha fél centiméteres, sárgásbarna színű, csíkos szárnyú bogárt lát valaki egy parlagfüvön, semmiképp ne tapossa el, inkább jelezze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih) – hívta fel rá a figyelmet a szervezet. A parlagfű elleni küzdelem fontos eszköze lehet, ha Magyarországon is jelentős mennyiségben feltűnik az úgynevezett parlagfű olajosbogár. Az Ophraella communa Észak-Amerikából származik, Európában eddig leginkább csak Milánóban tudott megtelepedni.

A parlagfű olajosbogár tavaly már felbukkant Magyarországon, azóta viszont nem észlelték, így most a lakosság segítségét kéri a Nébih és az Eötvös Loránd Kutató Hálózat ATK Növényvédelmi Intézete.

A Nébih megjegyezte, bár hagyományos eszközökkel is végezhető a védekezés, de a leginkább kívánatos a biológiai védekezés lenne. Megszokhattuk, hogy ha egy faj számára idegen helyen telepedik meg, nem sokra rá követik a természetes ellenségei is. Ehhez képest érdekes, hogy a parlagfű már hosszú évtizedek óta jelen van Európában, a természetes ellenségei mégsem jelentek meg korábban. A legígéretesebbnek most az olajosbogár felbukkanása tűnik.

Sárgás-sárgásbarna színű, a szárnyfedőkön fekete csíkos bogárról van szó, leginkább a parlagfüvön fedezhetjük fel. Aki lát egyet, az fotóval és helyszín megjelölésével jelezze a parlagfubogar@atk.hu e-mail címen.

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Kötöttfogás Extra

Keresés

Csatlakozzon hozzánk Patreonon

AZ ÉLET MEG MINDEN PODCAST – Zubreczki Dávid

Árnyék podcast – Mikor lépünk ki az EU-ból?