Rájöttek, mi lehet a hirtelen csecsemőhalál oka

Rájöttek, mi lehet a hirtelen csecsemőhalál oka

Fotó: Unsplash/Luma Pimentel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) a váratlan csecsemőhalálok több mint harmadáért felelős az Egyesült Államokban évente, és oka nagyrészt ismeretlen maradt. 2022 május 6-án az ausztráliai Sydney-i Westmead Gyermekkórház kutatói közzétettek egy tanulmányt, amely nemcsak azt igazolta, hogyan halnak meg ezek a csecsemők, hanem azt is, hogy miért – indítja Facebook-bejegyzését Dobson Szabolcs szakgyógyszerész.

A SIDS az egy év alatti csecsemők megmagyarázhatatlan halálozására utal, és általában akkor következik be, amikor a gyermek alszik. Az ausztrál kutatók minden SIDS-esetből származó mintát összehasonlítottak egészséges csecsemőktől vett vérrel. 

Azt találták, hogy a butiril-kolinészteráz (BChE) nevű enzim aktivitása a szülés után 2-3 nappal vett vérmintákban jelentősen alacsonyabb volt azoknál a csecsemőknél, akik SIDS-ben haltak meg, mint az élő csecsemőknél és más, nem SIDS-es csecsemőhaláloknál. A BChE fontos szerepet játszik az agy izgalmi folyamatában, megmagyarázva, hogy a SIDS miért fordul elő általában alvás közben. 

Korábban azt mondták a szülőknek, hogy a SIDS megelőzhető, ha megfelelő óvintézkedéseket tesznek: a csecsemők hanyatt fektetése, a túlmelegedés elkerülése, valamint a játék és takaró gyermekágyból való eltávolítása a legfontosabb megelőző lépések közé tartozik. – Noha a biztonságos alvás továbbra is fontos a csecsemők védelmében, sok olyan gyermek volt, akinek a szülei minden óvintézkedést megtettek, de mégis meghalt SIDS-ben – írja Dobson Szabolcs.

Az elkövetkező években azok az orvosok, akik a SIDS-et tanulmányozták, valószínűleg a szűrővizsgálaton fognak dolgozni, hogy azonosítsák azokat a babákat, akiknél fennáll a SIDS fokozott kockázata. Remélhetőleg így teljesen megakadályozhatják a bekövetkezését – írja posztjában a gyógyszerész.