Sikerül-e gátat szabni az amerikai erőművek szénkibocsátásának?

Sikerül-e gátat szabni az amerikai erőművek szénkibocsátásának?

A georgiai Bowen szénerőmű (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) készülő szabályozási javaslata szerint 2040-re az Egyesült Államok összes erőműve széndioxid-kibocsátását korlátozni akarják. Ehhez mindegyiküknek csökkentenie kell az emissziót, vagy az energiatermelő technológiák átalakításával, vagy a kibocsátott üvegházhatású gázok elnyelésével. A tervezet nyilván hatalmas ellenállást fog kiváltani a fosszilisenergia-ipar részéről, így kétséges, hogy a lobbiérdekek kereszttüzében mennyi esélye lesz a megvalósításának.

Jelenleg az Egyesült Államok 3400 szén- és gáztüzelésű erőműve közül mindössze húszban használnak széndioxid-elnyelő technológiát, ami még azelőtt megköti az üvegházgázt, hogy az kijutna a gyárkéményen keresztül az atmoszférába. A fosszilis erőművek felelősek az üvegházgáz-emisszió 25 százalékáért Amerikában, így logikusnak tűnik, hogy az ő szabályozásukkal próbálja a Biden-kormány csökkenteni a klímaváltozást okozó környezetszennyezést. 

Csakhogy ezen erőművek üzemeltetői betonbiztos lobbipozíciókat birtokolnak a republikánus (és kisebb részben a demokrata) törvényhozók soraiban, és most minden erejüket be fogják vetni, hogy ellehetetlenítsék a javaslatot, amelyet hivatalosan még nem jelentettek be, de kiszivárogtatták a New York Timesnak. Ez lesz (lenne) az első alkalom, hogy az amerikai szövetségi kormányzat korlátozná az erőművek széndioxid-kibocsátását. A szabályozás a meglévő és minden jövőben épülő erőműre is vonatkozna.

A korlátozás meglehetősen drasztikus mértékű lenne, hiszen az erőműveknek szinte nullára kéne csökkenteniük a nettó kibocsátásukat, vagyis szinte minden felszabaduló széndioxidot meg kellene kötniük. A republikánusok ügyvédei már most is perlik a Biden-kormányzatot, hogy az állítson le gyakorlatilag minden klímaváltozás ellen hozott intézkedést. Ha ez a javaslatot benyújtják a Kongresszusnak, minden bizonnyal meg fog sokszorozódni a támadások intenzitása. Ráadásul egy jövőbeli republikánus kormány simán eltörölheti az egészet, ahogy például George W. Bush is visszatáncolt annak idején a klímavédelmi nemzetközi egyezményektől.

Az EPA hangsúlyozza, hogy nem fogják kötelezővé tenni a szénmegkötő technológiák alkalmazását, amelyek továbbra is gyerekcipőben járnak, és eddig nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket: drágák és egyszerűen nem működnek elég jól. Viszont az EPA határértéket fog (akarna) megszabni az erőművek szénkibocsátására, ami a fosszilis tüzelőanyagú erőművek esetében csak úgy lenne teljesíthető, ha bezárnak, mégis szénmegkötő technológiákat telepítenek, vagy áttérnek zöldebb üzemanyagra, például hidrogénre.

Az Egyesült Államokban termelt energia legnagyobb részét (hatvan százalékát) továbbra is fosszilis (szén-, gáz- vagy olaj-) erőművekben állítják elő. A Biden-kormányzat próbál tényleges intézkedéseket hozni az éghajlatváltozást okozó üvegházhatás erősödését előidéző szénkibocsátás mérséklése érdekében. Ennek érdekében mérhetetlenül sok pénzt (370 milliárd dollárt) szánnak különféle zöldenergia-programok támogatására, például támogatják az elektromos járművek elterjedését és a megújuló energiaforrások kiaknázását.

A hangoztatott cél az, hogy megfelezzék az ország emisszióját az évtized végéig, és nettó nullává tegyék az évszázad közepéig. Ugyanakkor a republikánusok (illetve az őket mozgató fosszilis energiára épülő iparágak) eddig – és valószínűleg a jövőben is – sikeresen blokkoltak szinte minden kötelező érvényű, és az üzletmenetetre károsan ható intézkedés megvalósulását.