Sikerült, ami eddig még soha: helikopter repült egy másik bolygón

Sikerült, ami eddig még soha: helikopter repült egy másik bolygón

Az Ingenuity drónhelikopter a Mars felszínén (Fotó: NASA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sikeres küldetést hajtott végre az amerikai űrhivatal, a NASA: legújabb Perseverance nevű marsi roverrel a bolygóra érkező drónhelikopter, az Ingenuity repült a vörös bolygón. Ez volt az első alkalom, hogy a Földön kívül, egy másik égitesten repülést hajtott végre egy ember alkotta tárgy.

Ugyan egyszerűnek tűnhet, de a repülés nem annyira egyszerű a Marson, ugyanis ott sokkal ritkább a légkör, mindössze egy százaléka a földinek, így a rotoroknak percenként 2500 fordulatot kell megtennie a biztonságos manőverezéshez. Első repülésén az Ingenuity mintegy 3 méter magasra emelkedett, megfordult, majd leszállt. Az első sikeres teszt után a BBC szerint a NASA további, magasabbra és hosszabb távra tervezett repüléseket ígér a Marson a mintegy 85 millió dollárból (hozzávetőleg 25 milliárd forintból) kifejlesztett Ingenuity-vel.

A tavaly július 30-án útjára indított marsjáró egy kockázatos leszállást követően 2021. február 18-án a 250 méter mély Jezero-kráterben érte el a Mars felszínét, egy egykori tómederben. Az egytonnás, nagyjából terepjáróméretű robot a tervek szerint egy teljes marsi évet – 687 földi napot – fog eltölteni a bolygón, ahol esetleges múltbéli mikrobiális élet nyomai után fog kutatni.

A drónok komoly segítségére lehetnek nemcsak az önműködő eszközei, de a jövő űrkutatói számára is. A NASA a Szaturnusz egyik legismertebb holdjára, a Titanra is tervez egy helikopteres küldetést. A Dragonfly elnevezésű misszió a tervek szerint a 2030-as évek közepére érnek a felszíni folyékony ammónia miatt is izgalmas égitestre.

A NASA közreadta az első fekete-fehér fotót, amelyet az Ingenuity készített a levegőből.

Az Ingenuity drónhelikopter első, levegőből készített fekete-fehér fotója a Marsról (Fotó: NASA)