„Teljes horror, ami a Ludovikán megy. Elképesztő. Kibírhatatlan”

„Teljes horror, ami a Ludovikán megy. Elképesztő. Kibírhatatlan”

Fotó: a Magyar Természettudományi Múzeum Facebook-oldala

Néhány hónappal a világjárvány kezdete előtt a Magyar Természettudományi Múzeumról kiderült, hogy a kormány Debrecenbe akarja költöztetni az intézményt. Azt hihetnénk, hogy ez a terv veszélyezteti legjobban a múzeum túlélését. Pedig a bajok sokkal mélyebbek ennél, hiszen a diktatórikus hajlamokkal vádolt jelenlegi főigazgató regnálása óta minden szakember menekül onnan, aki csak tud.

Manapság a múzeum Facebook-oldala leginkább álláshirdetési újságnak tűnik. Egy január 7-ei bejegyzésben a preparátortól az adminisztrátoron át a laborvezető biológusig és informatikusig mindenféle munkakörbe keresnek embert. Ennek oka, hogy az utóbbi időszakban a fluktuáció olyan hatalmasra nőtt a múzeumban, hogy az már a normális működést kérdőjelezi meg. Szó sincs arról, hogy az igazgató, Bernert Zsolt mindenkit kirúgna. Csak olyan mérgező munkahelyi légkört teremt, hogy a legtöbb munkatárs előbb-utóbb otthagyja a múzeumot. – Nem kell kirúgni az embert, hogy széthullva távozzon, meneküljön – emlékszik keserűen egyik forrásunk.

– Töretlenül folyik a rombolás. Az állásokra jelentkezőket – akár képzett biológusokat – esetenként a marketingosztályra osztják be. Tiszta agyrém. A kurátori helyeket, amelyeket a normális világban több éven át tartó képzés után nyer el a tudományos fokozatot szerzett ember, preparátorokkal töltik fel – hoz példát a szakemberhiányra egyik megkérdezettünk. – Mondjuk, ez abból a szempontból nem rossz, hogy ők legalább már jó ideje ott vannak a múzeumban, kurátori irányítás alatt dolgoztak, és így nem okoznak kárt a gyűjteményekben. Szakmai munkát persze nem várhatunk tőlük.

Erről is olvashat a teljes cikkben:
– Hogyan lett egy doktorátussal nem rendelkező, volt kurultájos aktivista és csontkovács az egyik legfontosabb magyar múzeum főigazgatója?
– Hogyan uralkodott el a szorongás és a kilátástalanság az alkalmazottakon?
– Hogyan lett hirtelen fontos, hogy rendetlenség van az íróasztalokon?
– Hogyan fordulhat elő, hogy egy felmondott dolgozónak még a személyes holmijait sem engedik összeszedni?

A válaszokat és a teljes cikket a Magyar Hang február 12-én megjelent 2021/7. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online (mi ez a Magyar Hang Plusz?)!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!