Autóroncsnak hitték világháborús repülő maradványait

Autóroncsnak hitték világháborús repülő maradványait

Az első Tuskegee repülős osztály (Fotó: USAF)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Búvárrégészek kiemeltek a Huron-tó mélyéről egy P-38 Airacobra típusú vadászrepülő hajtóművét, amely 1944-ben gyakorlatozás közben zuhant a vízbe. A repülőt az úgynevezett „Tuskegee Repülősök” egyike vezette, így nagy a hadtörténeti jelentősége. A fekete katonák messze nem számítottak egyenrangúnak a fehérekkel az amerikai hadseregben a II. világháború idején. Ugyanakkor a háború hatalmas emberanyagot követelt, és folyamatosan biztosítani kellett az utánpótlást a harctéri veszteségek kompenzálása érdekében, ezért a feketék a korábbinál nagyobb szerepet kaphattak még az olyan kielemelt jelentőségű területeken is, mint a vadászrepülők irányítása. Természetesen a faji szegregáció érvényesült itt is, így a fekete pilótákat külön képezték ki, és a fehérektől elkülönült egységeket alkottak. A fekete katonai pilóták felemelkedése a Tuskegee Repülősökkel kezdődött. A csoportot alkotó fekete pilóták és földi kiszolgálók az alabamai Tuskegee akadémián végeztek, innen kapták a nevüket. Egyikük a Huron-tó mélyén nyugszik. 

22 éves volt mindössze a fekete Frank Moody hadnagy, amikor 1944. április 11-én gyakorlatozás közben nagy sebességgel becsapódott a Huron-tó vizébe, a michigani partok közelében. A pilóta életét vesztette a balesetben. A baleset oka valószínűleg az volt, hogy a saját gépágyúi kritikus sérüléseket okoztak a propellerben. (A propelleres gépeknél tökéletesen össze kellett hangolni a tüzelést a propellerek forgásával, hiszen sokszor a lapátok között süvítettek a lövedékek, de hibák előfordultak.) 

évvel ezelőtt fedezték fel a repülőroncsot, miközben egy elsüllyedt bárka roncsait kutatták. Először azt hitték a búvárok, hogy egy autó ajtaját találták meg, ami meglehetősen furcsa volt, de aztán kiderült, hogy egy majdnem 80 éves vadászrepülő alkatrészére bukkantak. 

320 kilométer/órával repült Moody, amikor a tóba csapódott, így nem csoda, hogy a repülő roncsai nagy területen szóródtak szét a tó fenekén. Az elmúlt években a búvárok a törzs számos darabját megtalálták, és az egyik töredéken ott volt a sorozatszám is, így egyértelműen beazonosíthatták a repülőt. 

10 méter mély a tó a szerencsétlenség helyszínén, 1,6 kilométerre a Huron-tó déli partjától. Most felhozták a gép 545 kilós motorját és propellereit is. Ezekből vált nyilvánvalóvá a szerencsétlenség oka. A végzetes sérülés pillanatában a gép mindössze 15 méter magasságban repült, így a pilóta semmit sem tehetett. 

320 fekete pilótát képeztek ki Tuskegee-ben, akik aztán a 332. Vadászrepülő-csoportot és a 477. Bombázóezredet alkották, és szinte az összes hadszíntéren bevetették őket. 66  Tuskegee repülős veszítette életét a háborúban. 

10 méter hosszú a lezuhant repülő két szárnya, amelyek jó állapotban (egyben) maradtak: ezek lesznek a feltárás következő fázisában felhozandó elemek. Ha elég elemet a felszínre hoztak már, rekonstruálják a gépet, és azt a Tuskegee repülősök Nemzeti Történeti múzeum új épületében állítják majd ki.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2023/36. számában jelent meg szeptember 8-án.