Tűzgömb húzott el Magyarország felett

Tűzgömb húzott el Magyarország felett

A tűzgömb Martonvásárnál (Bernáth Orsolya felvétele, az Időkép Youtube-csatornája)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tűzgömb húzott el Magyarország felett szerdán kora este - közölte a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium a Facebook-oldalán. Azt írták: a tűzgömböt Budapestről délnyugat felé lehetett látni.

Több szeizmológiai mérőállomás is rögzítette a bolida (tűzgömb) felrobbanásának jeleit - írta az obszervatórium, amely Facebook-oldalán a Vértes-hegységben levő csókakői állomás által rögzített jelről egy képet is megosztott. Az idokep.hu oldalon több városból fotókat, videókat is közzétettek a jelenségről. A különösen fényes meteorokat tűzgömbnek nevezik. Ezek általában olyan kőzetek, melyek nagy sebességgel száguldanak át a világűrön. A Föld légkörébe lépve ellenállásba ütköznek és lefékeződnek, gyakran darabjaikra hullanak, az így keletkező hő és forróság miatt válik láthatóvá a jelenség az éjszakai égbolton.

 

Címkék: meteorit