„Úgy nyúltunk bele a természetbe, hogy nagy kiterjedésű tüzek képesek kialakulni”

„Úgy nyúltunk bele a természetbe, hogy nagy kiterjedésű tüzek képesek kialakulni”

Tűz által elpusztított terület Ausztrália Victoria államában 2020. január 1-jén (Fotó: Reuters/AAP Image/News Corp Pool, Jason Edwards)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Az erdőtüzeket szeretjük a természeti katasztrófa és a vis maior kategóriába sorolni, pedig gyakran miattunk keletkezik a tűz. Úgy nyúltunk bele a természetbe, olyan tájhasználatot valósítottunk meg, hogy nagy kiterjedésű tüzek képesek kialakulni – mondta a Magyar Hangnak adott interjújában Nagy Dániel erdőmérnök, erdőtűzszakértő, a Nébih munkatársa. Szerinte fontos, hogy ne csak akkor beszéljünk a tüzekről, amikor már tombolnak, és hogy a megelőzési munkákra is minden országban legyen forrás, sok helyen a tüzek megfékezése és a sikeres megelőzés után elzárják a pénzcsapokat, pedig csak a folyamatos megelőzés lehet eredményes.

Nagy Dániel kiemelte, hogy az egész bolygón szélsőségesebbé vált az időjárás, a klímaváltozás azt jelenti, hogy hosszabb a tűzkeletkezési időszak, gyorsabban és nagyobb intenzitással terjednek a lángok.

A kormánypropaganda megtalálta a bozóttüzek valódi felelőseit | Magyar Hang

A szakértővel annak kapcsán beszélgettünk, hogy egyre pusztítóbbak bolygónk felszínén az erdőtüzek, a közelmúltban Brazíliában, Indonéziában, Afrika trópusi államaiban, Kaliforniában, Portugáliában, Indiában, Kanadában, Szibériában is tomboltak a tüzek, Ausztrália hónapok óta szenved a megállíthatatlannak tűnő lángoktól. Az országban 500 ezer hektáros gigatűzfészek alakult ki, a néhány napja lezúduló zivatar csak enyhítette a tüzet.

A Magyar Hang január 31-én megjelent 2020/5. számában olvasható teljes interjúban a nagy pusztítást okozó erdő- és vegetációtüzek okairól, a védekezés lehetőségeiről, az állatok pusztulásáról, és arról is szó volt, hogy mennyi idő alatt állhat helyre az ökoszisztéma egy-egy tűz után. Keresse a lapot az újságárusoknál!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/5. számban? Itt megnézheti!