Új, minden eddiginél jobban mutálódott vírusvariánst fedeztek fel Dél-Afrikában

Új, minden eddiginél jobban mutálódott vírusvariánst fedeztek fel Dél-Afrikában

A SARS-CoV-2 koronavírus elektronmikroszkópos képe (Fotó: Scripps Research)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A dél-afrikai járványügyi hatóság preprint formában elérhető (még nem lektorált) közleménye szerint egy új koronavírus-variánst fedeztek fel Dél-Afrikában. Ez a variáns több mutációt tartalmaz az eredeti vuhani vírushoz viszonyítva, mint bármely más ismertvariáns  – jelentette a Jerusalem Post.

A variánst jelenleg a C.1.2 néven említik, mert még nem kapott görög betűs nevet. A betűjel arra utal, hogy a januárban felfedezett C.1 jelű variáns tovább mutálódott változatáról van szó. Bár először Dél-Afrikában azonosították, azóta már megjelent Angliában, Kínában, Kongóban, Mauritiuson, Új-Zélandon, Portugáliában és Svájcban is.

Dél-Afrikában május és július között tízszeresére (0,2-ről 2 százalékra) emelkedett az új variáns genomjának gyakorisága a megszekvenált vírusmintákban, hasonló ütemű növekedést tapasztaltak korábban a béta és a delta variánsok esetében is.

A variáns mutációs rátája 41,8 mutáció/év, ami majdnem kétszerese a többi változaténak, vagyis nagyon gyorsan változik. A tüskefehérje génjében lévő mutációk több mit fele (52%) már más variánsokban is jelen volt, és ezek egy részét összefüggésbe hozták a vírus antitestekkel szembeni ellenálló képességének növekedésével, vagyis az immunrendszer kijátszásával.

A többi mutáció jelentőségéről még nincs adat, így nem egyértelmű, hogy ez a variáns előnyösebb tulajdonságokkal rendelkezik-e, mint a delta, és így kiszoríthatja-e azt.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.