Villámlás nehezíti az NASA új Hold-küldetésének startját

Villámlás nehezíti az NASA új Hold-küldetésének startját

Az Orion űrhajót szállító rakéta (Space Launch System, SLS) a floridai Kennedy Űrközpont 39B-jelű indítóhelyén 2022. augusztus 18-án. A NASA szerint minden készen áll az Artemis-I kilövésére (Fotó: NASA/Joel Kowsky)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy közeleg a hétfő kora reggeli kilövés, úgy egyre nagyobb a feszültség és az izgalom a floridai Kennedy Űrközpontban. Az amerikai űrhivatal, a NASA folyamatosan közvetít a fejleményekről. Az elsődleges tervek szerint a legénység nélküli Artemis–I-et, azaz az Orion űrhajót szállító rakétát (Space Launch System, SLS) houstoni idő szerint reggel 8 óra 33 perckor (magyar idő szerint 14 óra 33 perckor) indítanák el a Hold felé. A felbocsátásra mintegy kétórás időablak áll majd a rendelkezésre.

A NASA korábbi közleménye alapján a startra felkészített SLS-t egy tízórás művelet során még augusztus 17-én kivontatták, és felállították a floridai Kennedy Űrközpont 39B-jelű indítóhelyre. A legnagyobb gondot jelenleg a várható időjárás okozza. Az előrejelzések és a meteorológiai modellek szerint ugyanis komolyabb viharral is lehet számolni. Az űrközpont térségében komoly mennydörgések jelezték a vihart és több villámlást is feljegyeztek. A NASA szerint az indítóállás villámvédelmi rendszere három darab 200 méter magas toronyból és felsővezetékrendszerből áll, amelyek a rakéta, az űrhajó és a mobil indítószerkezet védelmét szolgálják. A vezetékek átlósan futnak le a földre, elterelve a villámokból érkező áramot a rakétától.

Vasárnap szükség is volt rájuk, ugyanis a beszámoló szerint három kisebb erősségű villámcsapást elvezettek a tornyok. „Egy meteorológiai csapat megkezdte a felmérést, amely magában foglalja a feszültség- és áramadatok, valamint a képek folyamatos elemzését is. Az adatokat megosztják az elektromágneses környezettel foglalkozó szakértői csoporttal, akik azt vizsgálják, hogy a járműre vagy a földi rendszerekre milyen hatással lehetnek a viharok. A mérnökök ma este bejárást tartanak a kilövőálláson, és szükség esetén további értékeléseket végeznek az alrendszerek szakértőivel” – közölte a NASA.

A tájékoztatás szerint éjszaka a mérnökök elvégzik az SLS-t tartó köldökcsonkok előkészítését, bekapcsolják a rakéta központi fokozatát, és elkezdik tölteni az Orion és a Space Launch System központi szakaszának akkumulátorait. FRISS: Cikkünk megjelenése után újabb közleményt adott ki a NASA. Ebben azt közölték, a villámlások nem okoztak problémát, se a rakétában, se az Orionban, se a földi rendszerekben nem keletkezett hiba. Az Egyesült Államok űrhadtestének vasárnapi meteorológiai előrejelzése szerint 80 százalékos eséllyel megfelelő időjárási körülmények lesznek a kilövés idejében.

Az Artemis–I. előtt utoljára 1972 év végén az Apollo–17-tel jártak űrhajósok a Holdon. A NASA úgy tervezi, hogy az újra embereket a Hold felszínére juttató Artemis–III-küldetésre 2026-ban kerülhet sor. Az új Hold-program sokkal összetettebb lesz, mint a 60 évvel ezelőtti első. A komplex rendszer része lesz egy állandó Holdbázis, egy Hold körül keringő, az űrhajósok le- és felszállását koordináló és kikötőként használt űrállomás is.