WHO-igazgató: szuperfertőző eseményekké válhatnak a tömegrendezvények

WHO-igazgató: szuperfertőző eseményekké válhatnak a tömegrendezvények

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója, Hans Kluge (j) találkozója a Karmelita kolostorban 2021. április 22-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bármilyen közegészségügyi vagy társadalmi lazításba epidemiológiai és egészségügyi szempontok alapján lehet belekezdeni, nem pedig a lakosságnak beadott oltások száma alapján, különösen az először az Egyesült Királyságban felbukkant B.1.1.7. mutáció európai és magyarországi terjedésének fényében. – mondta Hans Kluge az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója a Hvg.hu-nak adott e-mailes interjújában.

Hans Kluge április végén járt hazánkban, Orbán Viktorral is találkozott, ezt követően válaszolt a lap kérdéseire.

„Magyarország dicséretet érdemel, amiért ennyi dózist beadott már a lakosságának, köztük az egészségügyi és szociális dolgozóknak, valamint az idősotthonok lakóinak. Az éberség ugyanakkor továbbra is indokolt. A biztató jelek ellenére, az új fertőzöttek számának csökkenése mellett Magyarországon még mindig várjuk a fertőzési ráta visszaszorulását és a kórházi ápoltak, valamint a halálozások számának csökkenését” – mondta.

Hans Kluga újfent elismerését fejezte ki Magyarországnak az oltási kampány fokozása érdekében tett erőfeszítéseiért. Ugyanakkor hangsúlyozta, a „közegészségügyi és társadalmi intézkedések a fertőzésláncokat szakítják meg, ezeket kombinálni kell a hosszú távú oltási stratégiával. Csak akkor tudjuk megállítani a vírust, ha az összes fegyvert bevetjük.”

Szerinte érthető, hogy a vakcinák rekordgyors kifejlesztés és engedélyezése kérdéseket és lehetséges aggályokat vet fel azzal kapcsolatban, hogyan lehetséges ez. „Valamennyi fél, beleértve a nemzeti hatóságokat, a WHO-t és a partnereket is felelős azért, hogy ezeket a fejlesztési és felülvizsgálati folyamatokat, valamint az oltással kapcsolatos előnyöket és kockázatokat nyílt és világos kommunikációval kezelje” – mondta.

„Ahogy azt már többször is láttuk a járvány alatt, a tömeges összejövetelek szuperfertőző eseményekké válhatnak. Amíg jelen van a közösségi terjedés, a nagy tömegesemények jelentős kockázatot jelenthetnek” – válaszolta arra a kérdésre, hogy biztonságosnak tekinthető-e egy nagyobb, nézők részvételével megtartott sportesemény.