WHO: véget ért a koronavírus miatti globális egészségügyi veszélyhelyzet

WHO: véget ért a koronavírus miatti globális egészségügyi veszélyhelyzet

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etióp főigazgatója (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken bejelentette: nem jelent többé globális egészségügyi veszélyhelyzetet a Covid-19. „Nagy reménnyel jelentem be, hogy a Covid–19-et mint globális egészségügyi veszélyhelyzetet befejezettnek nyilvánítom” – mondta a WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz a szervezet pénteki genfi sajtótájékoztatóján. „Ez nem jelenti azt, hogy a Covid-19 globális egészségügyi fenyegetésének is teljesen vége” – hívta fel a figyelmet főigazgató a BBC szerint.

A WHO még 2020. január 30-án nyilvánította a koronavírus-járványt úgynevezett nemzetközi közegészségügyi szükséghelyzetté, amely világszerte szigorú lezárásokat és utazási korlátozásokat okozott. A szervezet tájékoztatása szerint míg 2021 januárjában hetente több mint 100 ezer ember életét követelte a Covid világszerte, úgy idén az április 24-i héten ez a szám már alig haladta meg a 3500-at. A járvány kezdete óta világszerte mintegy hétmillió koronavírus okozta haláleset történt, de a főigazgató szerint a valódi szám közelebb állhat a 20 millióhoz.