Ez lett az év szava 2021-ben

Ez lett az év szava 2021-ben

Fotó: Unsplash/Sven Brandsma

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tavaly karácsonykor azzal zártuk az év szaváról, a „karantén”-ról szóló Újbeszélt: „Micsoda év! Reméljük, jövőre efféle szó a kanyarban sem lesz.”

Nos, hiú remény volt, sajnos. Idei, a szerkesztőség körében végzett körkérdésünkben ismét számos, a járvánnyal kapcsolatos szó bukkant fel. Omikron (ez kétszer is), aftercovid, posztcovid, érintésmentes. Meg az antivaxer, az oltásellenest jelentő jövevényszó. És végül összesítettben is egy coviddal kapcsolatos kifejezés diadalmaskodott – de erre még visszatérünk.

Lássuk előbb, milyen témakörök jelentek meg a pandémián kívül a gyűjtésben! Nos, nem sok: míg tavaly a járvány mellett a nem sokkal év vége előtt kirobbant Szájer-féle ereszmászás dominált (olyan szavakat adva a nyelvnek, mint a szájerozás vagy az eresztény), megjelent több más terület is. Így bekerült a legjobbak közé a börtönbiznisz, a jachtkormányzás, a vétó, a libernyák és a liberárja is.

Idén, úgy tűnik, szürkébb évünk volt. A covidon túl felmerültek a genderkérdéssel kapcsolatos kifejezések – genderlobbi, genderfluid, transzfób –, ezeken kívül pedig szinte kizárólag az ellenzéki előválasztás volt képes megihletni válaszadóinkat. Összefogás, előválasztás meg a nagyon jó összegyurcsányoz; de volt, aki szerint az év szava az elkxrtuk, „természetesen x-szel a közepén”.

És hogy melyik szó nyert? Akármilyen szomorú, egy olyan, ami már tavalyelőtt is javában létezett. Az oltakozás. Ezúttal sem fejezzük be másként: reméljük, jövőre már tényleg nem a koronavírus határozza meg a közbeszédünket!

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/1. számában jelent meg, 2021. december 30-án.

Címkék: nyelv, év szava