Tango Egoista

Tango Egoista

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hát ki más segítene rajtunk, szegény magyarokon, mint a derék olasz fasiszták – mondom szigorúan történelmi nézőpontból. Tudják, mi történt 1943-ban? Azon a nyáron vették le a Margitszigeti Nagyszállóról a feliratot, amely arra utalt, hogy Mussolini lánya segít majd mirajtunk. A táblát pedig azért szerelték le, mert III. Viktor Emánuel július végén puccsszerűen leváltotta miniszterelnöki posztjáról a fasizmus atyját.

Hogy miben segített volna a duce lánya, ma már nem tudjuk. Legfeljebb a mondatra és annak frivolított változatára emlékszünk: „Edda Mussolini segít.” (Engedjék át magukat a kedves olvasók a politikai programnak is beillő sorok közötti huncutság élményének.) A duce helyére egyébként Pietro Badoglio marsall került, akiből hamar Bádog Leó lett, vagy korábbi, lassan célba érő abesszíniai hadműveletei nyomán Bedöglió.

Miről kapta nevét a budapesti Csikágó? | Magyar Hang

Jól érzékelhető az értelmiség elmeéle a ragadványnévadásban, mint azt tanulmányában Kugler Nóra megállapítja. Kétségtelen, hogy jellegzetes értelmiségi elkeresztelés a Giccsfaludi Stréber Zsigmond. Mellé sorakozik fel Barom úr (John Barrymore, a némakorszakban induló amerikai színész) és az Egoista Bitang. Az utóbbi a mai Ószleng harmadik olasza. A becsületes neve Egisto Tango; az 1910-es években, az operaház karnagyaként felvirágoztatta a pesti zenei életet. Valószínűleg szakmabeliek gúnyolták így a zenészeket alaposan megdolgoztató dirigenst, akiről bökvers is született: „Tango Egisto májusban négyszer is / dirigálni fog Pesten: mondja a lista. / Ezentúl – úgy halljuk, – így fogják nevét / kiejteni: Tango Egoista”.

(Folyt. köv.)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/19. számában jelent meg, 2019. május 10-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/19. számban? Itt megnézheti!

Címkék: nyelv, szleng, ószleng, ószle