A Fidesz hívta össze a nemzetbiztonsági bizottság ülését, mégis lemondták

A Fidesz hívta össze a nemzetbiztonsági bizottság ülését, mégis lemondták

A nemzetbiztonsági bizottság üléstermének ajtaja (Fotó: Halász János / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormánypárti Halász János kedden délután lemondta a Fidesz által szerdára összehívott nemzetbiztonsági ülést, fél nappal azután, hogy kiderült, a magyar kormányzati informatikai rendszert évekkel ezelőtt feltörték az oroszok – erről írt a Klubrádió a jobbikos bizottsági elnököt, Stummer Jánost megszólaltatva.

Stummer úgy vélte, a legfontosabb kérdés, hogy amikor Szijjártó Péter külügyminiszter orosz kollégájától tavaly év végén átvette a barátság érdemrendet, akkor tudott-e arról, hogy az oroszok „bent vannak a külügyminisztériumban”. Stummer szerint, ha tudott róla, akkor kérdés, hogy miért fogadta el a kitüntetést, ha meg nem tudott róla, akkor ez a magyar külügyminiszter „szegénységi bizonyítványa”. Bármelyik állítás is igaz, Szijjártó Péternek le kell mondani szerinte. 

Stummer különösnek nevezte, hogy Szijjártó Péter „minden úton-módon próbálta ezt eltitkolni”, és ha a sajtóhír nem jelenik meg, akkor a parlament ellenzéki tagjai nem értesülnek róla, holott az a dolguk, hogy a titkosszolgálatok parlamenti felügyeletét ellássák.

Arra is kitért, bár múlt héten fideszes nemzetbiztonsági bizottsági tagok azt javasolták, hogy egy másik ügyben – közbeszerzések mentesítési kérelme miatt – üljön össze a testület, ezt végül lemondták. Az ellenzéki tagok kedden reggel, a kibertámadásokról szóló újságcikk megjelenése után azt jelezték a fideszeseknek, hogy „akkor várják az ülést, és meghívnák a kibervédelmi intézet vezetőségét, hogy számoljanak be a hekkerekről”, de Stummer szerint Halász János alelnök délután felhívta, és azt mondta, hogy mind a négyüknek halaszthatatlan közfeladatai vannak, ezért nem lesz megtartva az ülés.

A Direkt36 írt arról kedden elsőként, hogy orosz támadók törték fel a magyar külügy számítógépes hálózatát, belső levelezését, sőt még az államtitkokat továbbító védett hálózatot is. A kormány által titkolt, egy évtizede visszatérő támadásokat nem sikerül kivédeni. A külügyminisztérium erre annyit reagált: „Kampányhazugságokkal nem foglalkozunk”.