A kétfarkúak több mint százmillió forintról mondtak le, mert gyanúsak voltak a gyöngyösi aláírásgyűjtés körülményei

A kétfarkúak több mint százmillió forintról mondtak le, mert gyanúsak voltak a gyöngyösi aláírásgyűjtés körülményei

Fotó: a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csá, 117 millió forint! címmel jelent meg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt legújabb Facebook-bejegyzése. Mint írják, 80 jelöltjüknek sikerült összegyűjteni az aláírásokat, amiért 587 millió kampánypénz járt. A gyöngyösi körzetben azonban nem sikerült kideríteni, hogy kik gyűjtötték nekik az aláírásokat.

Történt ugyanis, hogy néhány fiatal megjelent az aláírásgyűjtés kezdetén, akik elvittek egy csomó ívet, majd a végén hoztak 400 aláírást. Még furcsább lett a helyzet, amikor az aláírásgyűjtés végeztével a fiatalok telefonszáma már nem volt elérhető. 

Mivel nem szerették volna, ha bárhol is bizonytalan az aláírásaik forrása, úgy döntöttek, hogy a gyöngyösi körzetben visszalépnek, így 79 jelölt maradt, ami 117 millióval kevesebb kampánypénzt jelent. A pénzt már vissza is utalták az államkincstárnak.

Mint ismert, idén februárban zajlott le a 106 egyéni választókerületben az ajánlásgyűjtés az áprilisi országgyűlési választásra. A jelöléshez legalább 500, a választókerületben lakó választópolgár érvényes ajánlása volt szükséges. Az Átlátszó több forrásból is úgy értesült, hogy idén is tömegével történtek visszaélések ez ügyben. A nekik nyilatkozók tapasztalatai alapján úgy tűnt, hogy többségében a vírusszkeptikus gyógyszerészhez, Gődény Görgyhöz köthető Normális Élet Pártja (NÉP) jelöltjeinek javára kerültek fel személyes adatok az ajánlóívekre, az illető tudta nélkül. 

Kérdésükre az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK) a következő választ adta: „A 2022. március 8-i állás szerint, vagyis megkeresése napján a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény (a továbbiakban: Btk.) 345. §-ába ütköző hamis magánokirat felhasználása bűncselekmény gyanúja miatt országos szinten 37 büntetőeljárás indult. A Btk. 350. §-a szerinti választás rendje elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt 33 büntetőeljárás indult.” További részleteket – így például az ügyekben érintett pártok nevét – a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvényre hivatkozva nem adtak meg.