A közmédia vezetői az ellenzékre panaszkodtak, mert „sértik a sajtószabadságot”

A közmédia vezetői az ellenzékre panaszkodtak, mert „sértik a sajtószabadságot”

Papp Dániel vezérigazgató felavatja a Családbarát Magyarország Központ családbarát munkahely minősítést elismerő táblát a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) székházában 2022. február 15-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A balliberális pártok megsértik a sajtószabadságot – közölte Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója és Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója (vagyis a közmédia vezetői) szombaton az MTI-vel (vagyis az állami hírügynökséggel). Amiatt panaszkodott Papp és Dobos, mert az ellenzék szerint az ukrán háború kapcsán gyakorlatilag több alkalommal is orosz propagandát közvetített a közmédia, és emiatt vasárnap a közmédia székháza előtt tüntetnek.

Közleményükben kiemelték, a parlament által választott többpárti kuratórium és a társadalmi szervezetek által felügyelt, szigorú európai és magyar szabályok szerint működő magyar közmédiát egyre több és egyre gyakoribb baloldali politikai támadás éri. – Mindezt tetézve azzal, hogy valótlan állítások terjesztésével próbálják a magyar polgárok millióit az általuk nézett és hallgatott csatornák ellen hangolni – fogalmaztak a közmédia vezetői. Hangsúlyozták, a „közmédia – ahogyan eddig – ezt követően is vissza fogja utasítani a rágalmakat és a politikai befolyásolás minden kísérletét”.

– Azt is visszautasítottuk, amikor fizikai erővel, törvényt sértve, garázdaként törtek be a székházba a baloldal politikusai, azt is, amikor gyalázták munkatársainkat, azt is, amikor létükben és egzisztenciájukban fenyegették mindazokat, akik szakmai elkötelezettségből, hazaszeretetből, szolgálatból a nap 24 órájában végzik munkájukat határon innen és túl, a világ minden részén. Milliók tájékozódását segítve, beszámolva eseményekről, határvédelemről, árvízről, járványról, háborúról vagy éppen a politikai pártok által elmondottakról – fejtette ki Papp Dániel és Dobos Menyhért.

Nem akarják, hogy visszatérjen az elhallgatás korszaka

Felhívták a figyelmet arra is, a „közmédia nem a politikát szolgálja, hanem a nemzetet, a polgárokat, és bemutat minden olyan eseményt, kijelentést, agressziót, örömöt vagy bánatot, ami akár Magyarországon, akár a világban történik”. – Bemutatjuk az orosz agressziót, bárhogy is próbálják ezt elhazudni a vasárnapi tüntetők, bemutatjuk az ukránok helyzetét, akiknek jótékonysági műsort készítünk egész héten keresztül, az iraki vagy afganisztáni történéseket, a brüsszeli vagy berlini eseményeket éppúgy, mint a most tüntető baloldaliak politikai állásfoglalásait, vagy éppen a kormány és a kormánypártok véleményét – olvasható a közleményben.

Papp Dániel és Dobos Menyhért ezzel kapcsolatban aláhúzta, „bemutatjuk akkor is, ha ezt egyes baloldali politikusok nem szeretnék”. – Bemutatjuk akkor is, ha inkább elhallgatnák kellemetlen ügyeiket, és azt is, amit saját jelöltjük vagy jelöltjeik képviselnek, legyen az rezsiemelési, energetikai vagy bármilyen más szándék – fogalmaztak. Hozzátették, „nem mi mondjuk, ők mondják, ők képviselik. Ők ajánlják azokat Magyarország polgárainak. Tesszük mindezt azért, mert a magyar polgároknak joguk van tudni, mit mondanak, mit képviselnek a politikusok”.

A közmédia vezetői szerint „vasárnapra tervezett tüntetésüket hiába próbálják meg a sajtószabadság köntösébe bújtatni, amikor éppen ők sértik meg a szabad véleménynyilvánítás alkotmányos és törvénnyel védett jogát”. – Az ő számukra – ezt mutatják a sorozatos beavatkozási kísérletek és a fizikai erőszak is – a sajtószabadság csak addig terjed, amíg az ő véleményük jelenik meg, amíg őket szolgálja” – közölte Papp Dániel és Dobos Menyhért. Kiemelték, „Magyarország alaptörvénye a véleménynyilvánítás és az információhoz jutás jogát minden magyar állampolgár számára biztosítja, és ehhez, valamint a törvény által biztosított szerkesztői szabadság gyakorlásához minden körülmények között ragaszkodni fogunk”.

– Nem akarjuk, hogy visszatérjen az a korszak, amelyben a tiltás, az elhallgatás, a megfélemlítés vagy az ellehetetlenítés eszközét gyakorolták – jelentették ki, hozzátéve, „nem félünk, nem engedünk, bárhogy fenyegetnek is bennünket!”. Papp Dániel és Dobos Menyhért közleményük végén jelezték, hogy a mostani politikai nyomásgyakorlási kísérletet, amint azt tették legutóbb is, jelezni fogják a független Médiatanácsnak és a Nemzeti Választási Bizottságnak.

A Médiatanács vizsgálatot kezdeményezte az ellenzék is

– Azonnali hatállyal függesszék fel az orosz propaganda sugárzását a magyar közmédiában – ezt Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje követelte múlt héten szombaton. Korábban az LMP-s Ungár Péter is elfogadhatatlannak nevezte, hogy a köztelevízió adásában a szereplők és a televízió műsorvezetői több, egymást követő beszélgetésben is az agresszor Oroszországot mutatták be mint pozitív, megfontolt, nyugodt szereplőt és a megtámadott Ukrajnát tették felelőssé a háborúért, és kezdeményezte a Médiatanács vizsgálatát az ügyben.