Amerikában elkezdődött a voksolás, közben 256 ezer levélszavazat már beérkezett

Amerikában elkezdődött a voksolás, közben 256 ezer levélszavazat már beérkezett

Országos pártlistás szavazólap mintája a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén 2022. március 3-án (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombat délelőtt 11 órakor megkezdődött a szavazás Magyarország külképviseletein az országgyűlési választásra és a népszavazásra – erről beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videójában.

Magyar idő szerint délelőtt 11 órakor nyitottak meg a szavazókörök Dél-Amerikában, aztán Észak-Amerika keleti partvidéke, majd az egyre nyugatabbra lévő magyar külképviseletek következnek. Az amerikai kontinensen szombaton zajlik a szavazás. Aztán következik Új-Zéland, Ausztrália, majd Ázsia magyar külképviseletei – ismertette a külügyminiszter.

Magyarországon kívül összesen 98 ország 145 külképviseletén szavazhatnak azok a magyar állampolgárok, akik előzetesen regisztráltak. Sajnos egy helyen, Sanghajban ellehetetlenült a voksolás, mert a világjárvány miatt kijárási tilalom van – mondta Szijjártó Péter.

Hozzátette: 4 éve mintegy 60 ezren szavaztak külképviseleteken, idén 65 ezer 700-an regisztráltak, ugyanakkor Londonban például 4 éve 9700-an szavaztak, idén azonban csak 8100-an regisztráltak. A külügyminisztérium 394 szavazóurnát küldött a külképviseletekre, s 212 dolgozó utazott a minisztériumból a külképviseletekre, hogy segítse a szavazás lebonyolítását.

Szijjártó Péter kiemelte: évek óta a nemzet valamennyi tagja, a határon túliak is részt vehetnek a közös jövőről szóló döntésben. Szombat reggelig a nem magyarországi lakhellyel rendelkezőktől 256 ezer 089 levélszavazat érkezett. A határon túl élők vasárnap este 19 óráig adhatják le levélszavazataikat. Akik ezt még nem küldték el vagy nem adták le, azok átjöhetnek Magyarországra és a választókerületi központokban is leadhatják – közölte a külügyminiszter.

2018-ban a névjegyzékébe több mint 378 ezren vetették fel magukat levélszavazásra. Érvényesen több mint 224 ezren szavaztak közülük, 96 százalékuk a Fideszre. Az idei választásra 456 ezren rendelkeznek regisztrációval.

Arról, hogy a Nyugaton dolgozó, de magyarországi lakcímmel rendelkező magyarok szavazását mennyire megnehezíti a kormány, több cikkben is foglalkoztunk. A határon túli levélszavazatok körüli csalásgyanús körülményekkel is, a héten például ellenzéki pártokra adott szavazatokat tartalmazó szavazólapokat találtak kidobva Marosvásárhely mellett.