Költségvetési csalás gyanúja miatt feljelenti az összellenzék Hende Csabát

Költségvetési csalás gyanúja miatt feljelenti az összellenzék Hende Csabát

Hende Csaba, a Fidesz képviselője napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. június 12-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egységben Magyarország pártjai költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználás miatt feljelentést tesz Hende Csaba ellen – írja az Ugytudjuk.hu a közös ellenzék közleménye alapján.

A portál korábban már beszámolt arról, hogy szerintük Hende Csaba, Szombathely és térsége fideszes parlamenti képviselőjének vagyonnyilatkozatában nem szerepel az az összeg, amely Hende családi házának bérbeadásából származik.

A cikk szerint a politikusnak Szombathelyen van egy kizárólagos tulajdonában álló háza, amely Hende bevallása szerint 2014 óta bérbe van adva, az abból befolyó összeg azonban csak a 2015-ről szóló, 2016 januárjában kelt vagyonnyilatkozatban szerepel.  Eszerint havi bruttó 450 ezer forintért bérelték a házat.

Ami a mostani nyilatkozatot illeti, a lap kérdésére Hende azt válaszolta, hogy a ház hasznosítás jogát okiratban átruházta egy magánszemélyre, ezért nem szerepel a nyilatkozatában az ebből származó bevétel.  

Lukács Dániel, az Egységben Magyarorszagért Vas megyei 1-es számú választókerületének nevében írt közleményében úgy fogalmazott, hogy Hende egy strómanon keresztül adja ki a házat, és ezt úgy tudja megtenni, hogy ő nem ott él, hanem Budán. 

Az összellenzék közleményében azt áll: „Hende házában ukrán vendégmunkások élnek, akik ezért bérleti díjat fizetnek. Azonban Hende nem tüntette fel évek óta a vagyonnyilatkozatában az ebből származó bérleti díjat. Amikor újságírók ennek tényével szembesítették, azt állította, hogy egy általa meg nem nevezett személy használatába adta az ingatlant, és ezen személy adja ki bérbe a házat. Bárhogyan is csűri-csavarja Hende, a saját tulajdonában álló ingatlant pénzért adja bérbe, azonban ezen összeget törvényi kötelezettsége ellenére sem tünteti fel vagyonnyilatkozatában. Ebből következően vagyonnyilatkozata hiányos, azaz hamis tartalmú. Hende ezzel a gyanú szerint hamis magánokiratot használ fel évek óta, ami bűncselekmény gyanúját veti fel. Továbbá költségvetési csalás gyanúja is felmerül Hendével szemben, mert teljességgel életszerűtlen, hogy ő ingyen adta át a hasznosítás jogát egy egyelőre ismeretlen személyazonosságú személynek.”

A nyugat.hu az ügy kapcsán arról ír, hogy a képviselő nemrég felvezette az újságírókat egy szombathelyi lakásba, amiről azt mondta, hogy a felesége nevén van, és itt élnek. Ugyanakkor nem tagadta, hogy van egy családi háza a Csónakázótó mellett, amit örökölt, és amit közben kibővítettek. Mivel többnyire ketten vannak a feleségével, ezért vették ezt a lakást 2014-ben, itt élnek, az örökölt házat azóta kiadják – mondta Hende.

A nyugat.hu is rákérdezett az esetleges bérleti díjra Hendénél, amire az alábbi választ kapták a politikustól: „A nagyszüleimtől örökölt házat nem én adom bérbe, ezért abból jövedelmem nem származik. Vagyonnyilatkozatom ebben a kérdésben is pontos. A bérbeadó a bérleti díj után járó adót hiánytalanul befizette. Nem közszereplő felek magánjogi szerződéséről további információt nem adhatok”.

Frissítés:

Közleményben reagált Hende Csaba az összellenzék, illetve a Momentum vádjaira, amelyet az alábbiakban változtatás nélkül közlünk:

„Megdöbbenve figyelem a Momentum helyi szervezetének újabb ámokfutását. Fekete-Győr András pártjának szombathelyi helytartói korábban is bizonyították, hogy ők a legbutább szereplői városunk közéletének. 

A balga momentumosok most ismét bizonyítják, hogy csacsiságuknak nincs határa. Ezúttal a vagyonnyilatkozatomba kotnyeleskednek bele, teljesen bolondot csinálva magukból. Sajtóközleményben tudatják, hogy feljelentést tesznek, mert szerintük nem jártam el törvényesen egy ingatlan bérbeadása során.

Határozott álláspontom, hogy ezen ügy egy ócska politikai kampányfogás. A kezdetektől fogva nyílt lapokkal játszottam, minden egyes alkalommal hangsúlyoztam, hogy a jogügylet teljesen törvényesen és etikusan zajlott.

Ezúton tájékoztatom továbbá a tisztelt nyilvánosságot, hogy jómagam is büntetőfeljelentést teszek rágalmazás és hamis vád miatt a momentumosok ellen, valamint a rágalmakat közlő sajtóorgánumok kiadói, főszerkesztői, a cikkeket jegyző újságírók ellen is.

Nem lepődöm meg, hogy a momentumosok ismét bakot lőttek. Fekete-Győr András emlékezetes perceket szerzett a magyar választóknak, amikor a vele készült interjú során rekord számmal hangzott el a „nem tudom” kifejezés. Emlékezhetünk Nagy Donátra, a Momentum tisztségviselőjére, civilben az Ungár Péter-féle ugytudjuk.huújságírójára is, aki olyannyira elvetette a sulykot, hogy összekeverte a Népviselet és a Népképviselet Napját. Iker Áron, a Momentum megyei képviselője pedig a Vas Megyei Közgyűlésben beszélt lenézően a vidéken élőkről.

Emlékeztetném az ifjú politikai machinátorokat, hogy ha költségvetési csalót keresnek, akkor jobb, ha a saját szövetségeseik között keresik azt. A Momentum logójával induló Czeglédy Csabát ugyanis jelenleg is bűnszervezetben elkövetett 6 milliárd forintos költségvetési csalással vádolják, korábban pedig adócsalás és okirathamisítás miatt jogerősen börtönbüntetésre ítélte a veszprémi bíróság, a most folyó büntetőeljárás során pedig sorra vallanak ellene korábbi munkatársai. Úgy tűnik, a Momentumot a valódi csaló és valódi bűnöző jelenléte nem zavarja, kreálnak helyette pitiáner, hazug ügyeket, hogy félre vezessék a szombathelyi közvéleményt. Politikai hazugságaik miatt a bíróságon fognak felelni.”