Bencsik János: Két ellenzéki listával legalább a kétharmadot meg lehetett volna akadályozni

Bencsik János: Két ellenzéki listával legalább a kétharmadot meg lehetett volna akadályozni

Bencsik János (Fotó: Bankó Gábor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Korábban tudatosan nem akart a volt pártjáról beszélni, de most már úgy látja, nincs hová rontani az ellenzéki esélyeket – derült ki Bencsik János Azonnalinak adott interjújából. A Polgári Válasz egykori jobbikos megalapítójának meggyőződése, ha a mostani választáson két ellenzéki lista versengett volna, legalább a kétharmadot meg lehetett volna akadályozni. Úgy látja ugyanis, hogy a kilencszázezer eltűnt szavazó jó része leszavazott volna olyan listára, amelyen nincs rajta Gyurcsány Ferenc.

Az összefogást Bencsik szerint a Jobbik sokáig választástechnikai kényszerként próbálta eladni a tagságnak, miközben jól átgondolt stratégia állt mögötte. A legszorosabb együttműködést, úgy látja, a párt nem is az LMP-vel vagy a Momentummal, hanem perverz módon a DK-val alakította ki. Bencsik úgy fogalmazott, ez volt az a vörös vonal, ami miatt 2020 elején elhagyta a pártot. Eközben az elmondása szerint Jakab Péterből egy új, fiatal, energikus Gyurcsány Ferencet akartak gyúrni, ehhez pedig úgy tűnt, megvan minden adottsága és kommunikációs képessége.

„Az új kommunikációs stáb azt látta, hogy azok a posztok mennek, amik tartalmukban és stílusukban a Nyugati Fény törzsközönségében is sikert aratnak. Ehhez bőrdzsekit kellett húzni, krumplit lengetni, és lókupecnek nevezni a miniszterelnököt. Jakab Pétertől nem volt idegen ez a szerep, de egyébként ez nem az ő igazi karaktere. 2010 óta követtem a munkásságát, még miskolci önkormányzati képviselő korából. Péter nem egy miskolci proli, hanem egy talpraesett, értelmes történelemtanár. Az ő karakterét szó szerint megcsinálták” – fogalmazott Bencsik, aki szerint ezeknek a tanácsadóknak ugyanúgy nincs közvetlen kapcsolatuk az érintett társadalmi csoporttal, elképzelésük sincs arról, hogyan élnek és mit gondolnak ezek az emberek.

A politikus szerint a Fidesz nem csak a krumpliosztogatás miatt sikeres, hanem mert felépített egy saját univerzumot, amiben mindenki meg tudja találni a helyét. Az ellenzék erre, úgy látja, hosszú ideje nem képes.

A Jobbikról azt mondta, antiszemita és rasszista felhangok tapasztalhatóak voltak korábban itt, de nem ezek miatt, hanem ezek ellenére lépett be. Annak pedig szerinte valóban van némi diszkrét bája, hogy az a Gyöngyösi Márton nevezi Putyin bábjának Orbánt, aki pár éve választási megfigyelőként hitelesítette a Krím annexióját. Eközben szerinte a „fideszes ügynökök” utáni „hajtóvadászat egy idő után paranoiás méreteket öltött, egy idő után mindenki, aki nem volt Jakab Péter és a DK-val való összefogás feltétlen híve, az minimum gyanús lett, és az állásával játszott.” Bencsik úgy látja, Jakab a saját pártján belül nagyobb önkényuralmat vezetett be, mint a Fidesz valaha, ez pedig intő jel lehet mindenki számára.