Botrányos ülésen dőlt el: nem lesz képviselete az ORÖ-nek a parlamentben

Botrányos ülésen dőlt el: nem lesz képviselete az ORÖ-nek a parlamentben

Feszült pillanat az Országos Roma Önkormányzat 2022. január 31-i ülésén (Fotó: Hidvégi B. Attila videója)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tizenhárom órán keresztül sem tudott dönteni hétfőn az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) arról, hogy ki legyen a roma nemzetiségi lista vezetője. Mivel éjfélkor lejárt a jelöltállítási határidő, így eldőlt, nemhogy parlamenti képviselőt, de szószólót sem állíthatnak.

Ismert, tavaly novemberben egyszer már a „kormány emberének” számító Farkas Félix helyett megválasztották Agócs Jánost listavezetőnek, azt a döntést azonban furcsa indokkal végül az Alkotmánybíróság megsemmisítette. Azt követően több hangfelvételt is nyilvánosságra hozott a Népszava arról, hogy miképpen győzködte Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója a Fidesszel szövetséges Lungo Drom képviselőit arról, hogy Farkas Féixet kell győzelemre segíteni. Pénzek ígérgetése mellett azt is bevetette, hogy ilyet mondjon: BM-esként „mindenkiről tudok sok mindent. Azt is tudom, hogy mikor beszélt kivel, meg hogyan.”

A január 31-i ülésről Hidvégi B. Attila és a Népszava is tudósított. A beszámolókból úgy tűnik, időhúzásra játszottak Agócs ellenfelei. bekiabálásokkal, lökdösődésekkel tarkított ülésről itt olvashatnak, itt pedig videókat láthatnak.

A Lungo Drom tagjai nem akarták, hogy titkos szavazással döntsenek a listavezető személyéről, míg Agócs János ehhez ragaszkodott. Két potenciális jelölt lett volna, Agócs János és Farkas Félix, de addig sem jutott el a 47 fős testület, hogy a lehetséges jelöltek személyéről döntsenek. Sem Agócs, sem Farkas nem engedett. Agócs János azt mondta, kész visszalépni a jelöltségtől, amennyiben Farkas Félix is visszalép, es döntsenek az ORÖ más képviselői jelöltségéröl. Farkas Félix viszont nem kívánt visszalépni – írta Hidvégi B. Attila. 

Az ülésen éjfél előtt pár perccel az is eldőlt, hogy a héten javaslatot terjesztenek be, hogy az ORÖ rendkívüli közgyűlésen oszlassa fel önmagát, és ezt az elnök is támogatja.

A vita lényege, hogy amennyiben listát állítottak volna a romák, akkor a szavazati joggal nem rendelkező szószólói szerep helyett teljes értékű mandátumot szereztek volna. Viszont így a feliratkozó romák pártlistára nem szavazhattak volna.