Budai Gyula: Zelenszkij nyíltan beavatkozik a magyar választási kampányba!

Budai Gyula: Zelenszkij nyíltan beavatkozik a magyar választási kampányba!

Budai Gyula (Fotó: Budai Gyula Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben Magyarország és magyar emberek segítenek a háború elől menekülő ukrán állampolgároknak, Zelenszkij ukrán elnök nyíltan beavatkozik a magyar választási kampányba, a baloldali ellenzék mellett! – posztolta érzékelhető felháborodással Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő a közösségi oldalán. 

Mint megírtuk, az ukrán elnök pénteken, az Európa Tanácsnak intézett beszédében külön, keményen beszólt Orbán Viktornak: 

„Magyarország... Itt megállnék, és őszinte akarok lenni. Egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, kivel vagytok, szuverén országként. Voltam már Budapesten. Imádom a városotokat. Többször jártam ott, nagyon gyönyörű, vendégszerető város. És az emberek is. De a ti életetekben is megvoltak a tragikus pillanatok. Jártam a vízparton, láttam azt az emlékművet, a cipőket a Duna-parton, amik a tömeggyilkosságokról szólnak. A családommal voltam ott.  Figyelj, Viktor, tudod te, mi megy most Mariupolban? Kérlek, ha tudsz, te is menj le nálatok a vízpartra, és nézd meg azokat a cipőket! Meg fogod érteni, hogy a tömeggyilkosságok a mai világban is megtörténhetnek. És ez az, amit Oroszország ma művel. Ugyanazok a cipők. Mariupolban ugyanazok az emberek: felnőttek és gyerekek, nagyszülők. Több ezren vannak. És ezrek mentek el. És te tétovázol, hogy kivesd a szankciókat vagy ne? És te hezitálsz, hogy átengedd-e a fegyvereket vagy ne? Tétovázol, hogy kereskedj Oroszországgal vagy ne? Nincs idő tétovázni, most dönteni kell. Hiszünk benned. Szükségünk van a támogatásodra. Hiszünk a népedben” – fogalmazott Volodimir Zelenszkij.

A kormány és véleményvezérei elég sértődötten reagáltak Zelenszkij beszédére: Rákay Philip rögtön feltette a kérdést, hogy „Nem szégyelled magad, Zelenszkij?” Bohár Dániel, a Pesti TV riportere pedig azt posztolta, hogy nem Ukrajnáért akar meghalni, hanem Magyarországért szeretne élni.

Orbán Viktor is visszautasította az ukrán elnök követeléseit, „mert azok ellentétesek hazánk érdekeivel.”  Szijjártó Péter külügyminiszter kikérte magának Zelenszkij stílusát és személyeskedését. 

Szombaton Orbán Viktor újfent kitért az ukrán elnök kritikájára, és a közmédiának azt mondta, meg kell érteni Zelenszkijt, hogy bírálja őt, de „mi nem ukránok vagyunk, meg nem oroszok, hanem magyarok”.

Budai Gyula egyébként egy másik posztban „Meghalni Gyurcsány Ferenccel” címmel esett neki az ellenzéknek a háború kapcsán, majd felszólította az ellenzék szinte összes vezető politikusát, hogy jelentkezzenek önkéntesnek Ukrajnába.  

Budai tehát viszi tovább azt a kormányzati narratívát, miszerint Márki-Zay Péter, illetve az ellenzék katonákat küldene Ukrajnába, és háborúba sodorná Magyarországot. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje azonban valójában arról beszélt korábban a Partizánban, majd az ATV-ben, hogy szerinte ha a NATO úgy döntene, akkor Magyarországnak a szövetség tagjaként akár katonai segítséget is kellene nyújtania Ukrajnának, ahogy az afganisztáni háborúban is részt vett.

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!