Donáth Anna: Lesz roma politikus befutó helyen a Momentum listáján

Donáth Anna: Lesz roma politikus befutó helyen a Momentum listáján

Donáth Anna a Momentum elnöke (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lőcsei Lajos személyében lesz roma származású politikus befutó helyen a Momentum listáján – jelentette be Donáth Anna, a Momentum elnöke a Telex élő választási műsorában.

A kérdés azért fontos, mert Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje számos alkalommal ígéretet tett rá, hogy három cigány képviselő lesz a következő Országgyűlésben a listájukról, vagyis a hat pártnak muszáj nekik helyet szorítaniuk az első nagyjából 40-45 név között. Elsőként a Párbeszéd Berki Sándort, a párt kisebbségi és etnikai referensét írta be befutóra, majd múlt héten a Jobbik is bejelentette, hogy Varga Ferenc diplomás közgazdász – 2014 óta a szegvári roma nemzetiségi önkormányzat vezetője – ott lesz a következő Országgyűlésben a jobbikosoknak fenntartott listás helyek egyikéről.

Donáth Anna az interjúban ismét egyértelművé tette, hogy április 3-a után nem ül be a magyar parlamentbe, hiszen a választóktól kapott európai parlamenti mandátuma 2024-ig szól. Arra a kérdésre, hogy vállalna-e szerepet Márki-Zay Péter kormányában, azt válaszolta, majd akkor fog ezen elgondolkodni, „amikor át kell menni ezen a hídon”. – Nem gondolom azt, hogy nekem ugrálnom kéne pozíciók között. Azt gondolom, nagyon fontos pozícióban vagyok most benne – fogalmazott.

Az ellenzéki együttműködés, vagyis az Egységben Magyarországért közös országos listája egyébként továbbra sem ismert, bár az egyes pártok – a Demokratikus Koalíció és a Jobbik kivételével – már bejelentették, hogy kiket javasolnak. Az biztos, hogy a listát Márki-Zay Péter közös miniszterelnök-jelölt vezeti majd, mögötte pedig ott lesznek korábbi versenytársai: Karácsony Gergely, Dobrev Klára, Jakab Péter és Fekete-Győr András.