EBESZ: a választáson nem voltak kiegyenlítettek az erőviszonyok

EBESZ: a választáson nem voltak kiegyenlítettek az erőviszonyok

Egy idős férfi otthonában leadja szavazatát mozgóurnában az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson a Nyíregyházához tartozó Butykatelepen 2022. április 3-án (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közzétette megállapításait a magyar választásokról az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) és az EBESZ Parlamenti Közgyűlése (EBESZ PA) közös megfigyelő missziója. Sajtótájékoztatójukon – melyről a Hvg.hu tudósított – Kari Henriksen norvég parlamenti képviselő, a rövidtávú megfigyelők vezetője azzal kezdte, hogy megköszönte a magyar hatóságok meghívását.

Megállapították, hogy a választáson nem voltak kiegyenlítettek az erőviszonyok. A jelöltek ugyan szabadon kampányolhattak, a kampány kifejezetten negatív volt, és a pálya a Fidesz felé lejtett. Az átláthatóság hiánya szintén a kormánykoalíciónak kedvezett, a vita hiánya pedig jelentősen hátráltatta a szavazókat a döntés meghozatalában.

A parlamenti választás ugyan rendben zajlott, de a folyamatot aláásta a kormány és a kormánypártok üzenetei közötti jelentős átfedés, amely elmosta a határvonalat az állam és a párt között, továbbá a média elfogultsága és az átláthatatlan kampányfinanszírozás.

A szavazás titkossága gyakran veszélybe került, különösen a túlzsúfolt szavazóhelyiségekben – mondták.

Mark Pritchard, a delegáció vezetője elmondta, hogy a politikai pártok és a civil társadalom megbíztak a választói névjegyzék pontosságában, de a közelmúltban elfogadott jogszabályok gyengítették a rendszer fontos biztosítékait, és a külföldön történő szavazásra vonatkozó eltérő szabályok aláásták az egyenlő szavazati jog elvét.

A misszió megállapította, hogy az állami költségvetésből finanszírozott széles körű kormányzati reklámkampányok megerősítették a kormánypártok fő kampányüzeneteit, ezzel jogosulatlan előnyhöz juttatva őket. 

„A választások előtt elfogult és kiegyensúlyozatlan híradások terjedtek a magyar nyilvánosságban és számos magántulajdonban álló médiában, ezzel elsősorban a kormánypártokat juttatva előnyhöz” – mondták. Arról is beszéltek, hogy több hibát is látnak a választási eljárásban, mivel számos, a jogszabályok megerősítésére vonatkozó előzetes ajánlásukat figyelmen kívül hagyta a kormány.

A népszavazás kapcsán azt mondták, annak jogi kerete nagyrészt nem volt megfelelő annak demokratikus lebonyolításához, és nem biztosított egyenlő esélyeket a népszavazási kampányokhoz. A választók nem kaptak objektív és kiegyensúlyozott tájékoztatást a választási lehetőségekről.

Jillian Stirk, az ODIHR választási megfigyelő missziójának vezetője hozzátette: reméli, hogy a kormány megragadja lehetőséget, hogy a demokratikus folyamatok javításán munkálkodjon.

Az EBESZ képviselői visszautasították Orbán Viktor azon kijelentését, hogy „harci intézmény” lennének. Mint mondták, a missziót a magyar kormány hívta meg, és magyar tagjaik, köztük parlamenti képviselők is vannak mindkét oldalról.

Több mint 300 EBESZ-megfigyelő érkezett a magyar választások ellenőrzésére, hasonlóra az Európai Unióban eddig csak Bulgáriában volt példa.

Választási hírfolyamunkat itt olvashatja!