Egri jelölt a vereségről: Az ellenzék a vidéki városokban nem tudta az együttműködését bizonyítani

Egri jelölt a vereségről: Az ellenzék a vidéki városokban nem tudta az együttműködését bizonyítani

Berecz Mátyás (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A választás előtt Heves megye 1-es választókerületét tartották az egyik billegő körzetnek. Az ellenzéki előválasztást megnyerő Berecz Mátyással szemben a Fidesz Pajtók Gábort, a megyei kormányhivatal kormánymegbízottját indította. Éles küzdelemre volt kilátás – a kampányhajrában Orbán Viktor miniszterelnök is kampányolt Pajtók Gábor mellett. Ám végül a szoros küzdelem is elmaradt, magabiztosan nyert a helyi Fidesz irányítását is átvevő Pajtók Gábor. Ő a szavazatok 53 százalékát gyűjtötte be, míg Berecz Mátyás 35 százalékot kapott.

Berecz Mátyás érdeklődésünkre azt mondta, a szavazati arány különbsége őt is meglepte. – A polgári demokráciáért folyó 200 éves küzdelem ismét zátonyra futott. A legszégyenteljesebb retrográd folyamatok zajlottak le. Azért tartom szégyenteljesnek a vasárnapi választáson történteket, mert nem háború, hanem békeidőben fordult vissza a magyar társadalom – magyarázta az egri Dobó István Vármúzeum egykori igazgatója.

Felvetésünkre – minek tudja be a nagy szavazatkülönbséget? – azt felelte: meggyőződése, rosszat tett, hogy a 2019-es önkormányzati választáson szövetségre lépett ellenzék a vidéki városokban nem tudta az együttműködését bizonyítani, Egerben ez „maga a katasztrófa” – jelentette ki. Ezzel arra utalt, hogy Egerben hamar összeomlott a Fidesszel szemben alakult városi szövetség. Szerinte ez a magyar politikai elit minőségét is megmutatja, különösképpen vidéken, úgy véli, ezért kerültek „politikai kalandorok” pozíciókba – mondta Egerre utalva. Hozzátette, az ellenzék nem számolt továbbá a Mi Hazánk Mozgalommal, ami mint kiderült, hiba volt (az egri központú választókerületben a Mi Hazánk színeiben induló Pápai Ákos a szavazatok 7 százalékát szerezte meg).

Berecz Mátyás a politikai jövőjét firtató kérdésünkre azt mondta, elgondolkodik, hogy van-e értelme folytatni, mert sok csalódás érte.

Választási percről percre hírfolyamunkat itt olvashatja!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.