Erdélyi szavazatbotrány: büntető feljelentést tesz a TASZ

Erdélyi szavazatbotrány: büntető feljelentést tesz a TASZ

Szavazatszámlálás a parlamenti választás után Budapesten, 2018. április 8-án (Fotó: Reuters/Leonhard Foeger)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Az eddigi legsúlyosabb visszaélésekről érkezett hír a levélben szavazás kapcsán: a sajtó által bemutatott fényképek tanúsága szerint Erdélyben egyszerűen megsemmisítették az ellenzékre leadott szavazatok egy részét. A levélben szavazás jelenlegi rendszere alkalmatlan arra, hogy a választópolgárok szabad, befolyástól mentes és biztonságos joggyakorlását biztosítsa – írja a TASZ jogvédő szervezet a Facebook-oldalán. 

Mint megírtuk, Erdélyben, a Maros megyei Jedd mellett egy zsák félig elégett, kitöltött, az ellenzékre leadott szavazólapot találtak.

„Ha bebizonyosodik, a mostani csalás azzal egyenértékű, mintha politikai vélemény alapján nem engednének be egyes szavazókat a szavazóhelyiségbe. Ez a párhuzam büntetőjogi értelemben is igaz, ezért feljelentést teszünk választás rendje elleni bűncselekmény miatt” – teszi hozzá a Társaság a Szabadságjogokért.

A szavazatbotrány eközben egyre nagyobb hullámokat vet, így közösségi oldalán reagált már a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is: 

„Az RMDSZ elítéli azokat a vádakat, amelyek azt sugallják, hogy itt választási csalásról lenne szó. Elfogadhatatlannak és megalapozatlannak tartjuk a magyarországi ellenzéki pártok kérését is, amely arról szól, hogy meg kell semmisíteni az összes határon túli szavazatot. A képsorok megerősítik, hogy egyértelműen szervezett provokációról van szó, amelynek az a célja, hogy a határon túli szavazatokat hiteltelenítsék. Bárki is álljon a provokáció mögött, a legaljasabb módon próbálja manipulálni a közvéleményt. Ezt a leghatározottabban visszautasítjuk!”– áll a közleményben.

Hasonló vonalon mozog a Fidesz közleménye is, szerintük a baloldalon kell keresni a tettest. – A baloldal kétségbeesésében mindenre képes. A baloldal a magyar rendszerváltás óta éppen a legsúlyosabb választási csalásokat követi el a Bajnai-féle teljesen illegális DatAdat adatbázissal, és most a külhoni magyarok szavazatainak megsemmisítését akarják elérni. Nincs két baloldal, egy baloldal van, a Gyurcsány-Bajnai-féle baloldal minden aljasságra képes, 2006-ban tévészékházat gyújtottak fel a hatalom megtartásáért, most szavazólapokat – közölte a Fidesz.