Furcsa egybeeséseket találtak a Fidesz és a kispártok ajánlóívein

Furcsa egybeeséseket találtak a Fidesz és a kispártok ajánlóívein

Kovács Balázs Norbert kampányol. Forrás: Kovács Balázs Norbert Facebook oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A budapesti 5. számú, Terézvárost és Erzsébetvárost magába foglaló választókörzetben a Fidesz és a kisebb pártok ajánlási ívein olyan különös egybeeséseket vett észre a helyi ellenzéki jelölt, Oláh Lajos és kampánycsapata, amelyek több, mint gyanúsak – írja a 444.hu. A Szanyi Tibor nevével fémjelzett ISZOMM, valamint a Thürmer Gyula-féle Munkáspárt összefogásában induló Rácz Szilárd ugyan nem tudta összegyűjteni az 500 aláírást, csupán 208-at, de ezek közül érdekes módon 127 esetben az aláírók nevét a helyi fideszes jelölt, Kovács Balázs Norbert ajánlóívein is megtalálhatjuk. Törvényi tilalom ugyan nincs arra vonatkozólag, hogy egy személy több jelölt ajánlási ívét is aláírja, bár életszerűtlen, hogy ilyen sokan a szélsőbalos Munkáspárttal és a Fidesszel is szimpatizáljanak. A cikk megjegyzi, 56 esetben az aláírások nem egyeztek meg az ajánlószelvényeken. Az is előfordult, hogy már halott ember adatai, „aláírása” mindkét párt jelölő ívein megtalálható. 

Az ellenzéki Oláh Lajos szerint mindez azzal magyarázható, hogy a fideszes aktivisták a Munkáspárt-ISZOMM jelöljének is gyűjtötték az aláírásokat, azzal a céllal, hogy így az ellenzék kevesebb támogatóhoz jut. Az összejátszást erősíti az a tény is, hogy fideszes aktivisták tömegével szerepelnek a Szanyi és Thürmer által indított jelölt ajánlószelvényein.

A Gődény-féle Normális Élet Pártja (NÉP) listáján is számos halott ember adatait találták Oláhék. Olyan is akadt, aki ha még élne, már 120 éves lenne. Szintén életszerűtlen az a körülmény, hogy az elvileg az utcán gyűjtött aláírások néhány íven ABC sorrendben következnek. Húsz olyan nevet találtak, amely több jelölt ajánlási íven szerepelt, ám az egyes aláírások különböző íveken másképp néztek ki. Gődényék ajánlási íveinek furcsasága miatt a Választási Bizottság feljelentést tett.

Oláh Lajos kiemelte, a fideszes jelölt ívein is találtak négy, már halott személyt, ami arra utalhat, hogy korábbi adatbázisokból az aktivisták egyszerűen átmásoltak jó pár nevet. 

Gyanúsak a Gattyán-féle Megoldás Mozgalom ajánlásai is. Jelöltjük, Major Gergely Róbert ugyan 861 nevet adott le, de abból a választási iroda csak 511-et tudott elfogadni. Többen jelezték, bár nevük szerepel az íveken, nem írtak alá Gattyánéknak. Így végül 505 érvényesnek elfogadott aláírás maradt, bár ezek között is volt még olyan (26 esetben), amikor az adatok stimmeltek, de az aláírások nem. Ezek nélkül a jelöltnek nem lett volna meg az előírt minimum 500 aláírás. 

Oláh Lajos szerint olyan aláírások is vannak, amelyek megtalálhatók mind a Fidesz, mind a Szanyi-Thürmer-féle listán, valamint Gattyán ajánlási ívein is. Tizenegy ilyen esetet találtak, az azonos adatok ellenére az aláírás minden íven másféle volt. 

Az összellenzéki jelölt bejelentette, hogy az általuk delegált választási bizottsági tag a számos, bűncselekmények gyanúját megalapozó körülményre tekintettel feljelentést tesz.