Háromezer helyjegy árával segíti a főváros az ukrán menekülteket

Háromezer helyjegy árával segíti a főváros az ukrán menekülteket

A háború miatt Ukrajnából menekülő emberek Budapesten, a Nyugati pályaudvaron 2022. február 28-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A kormány által biztosított ingyenes vasúti utazás mégsem teljesen ingyenes a putyini agresszió elől menekülők számára, ezért a Fővárosi Önkormányzat 3000 helyjegy árával segít – jelentette be közösségi oldalán Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön.


A politikus arról írt, az elmúlt napokban a budapesti pályaudvarokon egyre több olyan Ukrajnából menekülttel találkozni, akik nem tudnak az elvileg ingyenes vasúti jeggyel élni, mert a továbbutazók számára pénzbe kerül a helyjegy, amelyhez forintra van szükségük. – Információink szerint Budapesten az ukrán hrivnyát napok óta nem lehet átváltani, illetve egyre több menekült nem tud a bankkártyájával fizetni. Az eddig tapasztaltok szerint civil szervezetek, önkéntesek állnak a nemzetközi jegypénztárnál, és fizetnek a menekültek „ingyenes” jegyéért –fejtette ki Karácsony.

A Fővárosi Önkormányzat ezért 3000 helyjegy árának erejéig gyors segítséget nyújt azoknak a civil szervezeteknek, akik megfogalmazásuk szerint jelenleg is „helytállnak” az állam helyett. – Reményeink szerint az az idő amíg a Fővárosi Önkormányzat által biztosított helyjegyek elfogynak elegendő arra, hogy a kormány módosítsa a jogszabályokat úgy, hogy valóban ingyenes legyen a vasúti közlekedés a menekülteknek – zárta posztját Karácsony.

Címkék: Karácsony Gergely