IDEA Intézet: minimálisan vezet a Fidesz az ellenzék előtt

IDEA Intézet: minimálisan vezet a Fidesz az ellenzék előtt

Szavazóurna a 2018-as országgyűlési választáson (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az IDEA felmérése szerint a teljes, választókorú népesség körében az ellenzék támogatottsága 39, a kormánypárté pedig 41 százalék – derül ki az intézet lapunknak is megküldött friss elemzéséből. 

A március 22. és március 28. között készített reprezentatív kutatás szerint a teljes népességben a Fidesz–KDNP 1, az Egységben Magyarországért 2 százalékponttal növelte támogatottságát. A februári mélyponthoz képest ez a Fidesz esetében 3, az ellenzéknél 5 százalékpontos emelkedést jelent.

A kutatás alapján 2022 februárjához képest szokatlanul nagy a preferencia átrendeződés mértéke. A két nagy tömb támogatottságában 8  százalékpontos elmozdulás rögzíthető, de még a március eleji vizsgálathoz képest is a választók 3 százaléka mozgott.

A teljes népességben az ellenzék támogatottsága 39, a kormánypárté 41 százalék, a kormánypárti lista előnye tehát 2 százalékpontos, ami hibahatáron belüli különbség. (Az ellenzék listás támogatottsága utoljára az előválasztási időszakában volt ilyen magas.)

Az ellenzéki kötődésű IDEA Intézet mérése szerint közben a bizonytalanok tábora 3 százalékponttal csökkent, miközben a Mi Hazánk Mozgalom (3 százalék) és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (2 százalék) nem érné el az 5 százalékos parlamenti küszöböt.

A legaktívabb, biztos szavazóknál a kormánypárt 50, az ellenzék 45 százalékon áll, úgy, hogy kissé nőtt az ellenzék támogatottsága (+2 százalék), míg a Fideszé nem változott. Így a jelentősebb, 5 százalékpontos különbség egy már záruló olló eredménye.

A választáson aktívnak tekinthető, de listapreferenciájukat titkoló, azzal kapcsolatban bizonytalanok aránya – 70 százalék körüli részvétel esetén – 400-450 ezer fő lehet. Az IDEA mérései szerint mindkét nagy politikai tömbnek vannak még tartalékai ebben a csoportban, de talán egy hajszállal az ellenzék tartaléka itt nagyobb lehet.

Az aktív bizonytalanok és aktív titkolózók több mint kétharmada nő. E körben magas a nagyvárosi szavazók és a 40 év alatti fiatalok aránya.

A következő napokra a két nagy politikai tömb óriási mozgósítása látszik kibontakozni, az IDEA Intézet annak hatását már nem tudja vizsgálni, így április 3-ra választási előrejelzést sem készít. Azt is megemlítik felmérésükben, hogy a magyar választás eredménye az elnyert egyéni mandátumokon múlik, tehát az országos tendenciák kiterjesztése egy-egy egyéni választókerületre, erősen vitatható.

Az IDEA kutatása szerint tehát még semmi sem dőlt el a vasárnapi választás előtt, miközben a szerdán napvilágot látott Medián-elemzés erős Fidesz-győzelmet jelez előre. A nagy vihart kavart Medián-becslés szerint a kormánypárt bő egy héttel a voksolás előtt a szavazókorú népesség 40 százalékának, a választani tudó szavazók 50 százalékának a támogatását élvezi. Előbbi az ellenzék esetén csak 32 százalék, utóbbi pedig csak 40 százalék.

A Medián mandátumbecslése szerint a Fidesz-KDNP 128 képviselői helyet hozhat el, míg az Egységben Magyarországért csak 71-et. Abban nincs különbség az IDEA és a Medián között, hogy mindkét közvélemény-kutató cég szerint sem a Mi Hazánk, sem pedig a Magyar Kétfarkú Kutya Párt nem fogja elérni a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékot. 

Eddig a Závecz (39-36 százalékban), és a Nézőpont (49-41 százalékban) is Fidesz-előnyt mért.

Az IDEA Intézet teljes elemzése ezen a linken érhető el.