Iránytű: az ellenzéki politikusok közül Donáth Anna a legnépszerűbb

Iránytű: az ellenzéki politikusok közül Donáth Anna a legnépszerűbb

Donáth Anna (Donáth Anna / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vezető politikusok kedveltségét és ismertségét is vizsgálta az Iránytű Intézet új, április 8. és 13. között végzett telefonos felmérése. Az 1850 fő megkérdezésével készült kutatás szerint Orbán Viktor magasan a legnépszerűbb, míg az ellenzéki térfélen Donáth Anna lett a legkedveltebb Karácsony Gergelyt is éppen hogy, de megelőzve – derült ki a Magyar Hang által megismert kutatásból.

A válaszadóknak 5-ös skálán kellett értékelni, hogy mennyire látnák szívesen fontos politikai szerepben az adott politikust. A maximális 5-ös érték jelentette azt, hogy nagyon szívesen látnák, az 1-es meg azt, hogy egyáltalán nem látnák szívesen. Az ezek alapján kapott átlagpontokat 100-as skálára konvertálták, az így kapott értékeket pedig az adott politikust ismerők körében átlagolták. 

 100-as skálára konvertálva
Orbán Viktor58
Donáth Anna29
Karácsony Gergely28
Jakab Péter25
Toroczkai László25
Dobrev Klára25
Márki-Zay Péter24
Gyurcsány Ferenc13

Az Iránytű ismertetése szerint a választási eredmény ismeretében nem meglepő módon Orbán Viktor bizonyult a legnépszerűbbnek a pártelnökök közül: 58-as átlagpontot kapott a 100-ra konvertált skálán. A miniszterelnöknek a kormánypártiak elsöprő többsége maximális értéket adott. Tőle messze elmaradtak az ellenzéki pártvezetők, hiszen ők gyakran csak 4-est és 3-ast kaptak az ellenzéki választóktól, és 1-est a fideszesektől. 

Az ellenzékiek közül Donáth Anna Momentum-elnök a legnépszerűbb (29 pont), őt egy hajszállal lemaradva Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke (28 pont) követi. Utánuk egyaránt 25-25 ponton áll Jakab Péter Jobbik-elnök, Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom vezetője, illetve Dobrev Klára, a DK EP-képviselője. Közvetlenül utánuk jön Márki-Zay Péter volt ellenzéki miniszterelnök-jelölt, hódmezővásárhelyi polgármester 24 ponttal, majd jelentősen lemaradva, a lista végén Gyurcsány Ferenc DK-elnök áll mindössze 13 ponttal.

Az intézet összefoglalója emlékeztet: Márki-Zay a kampány előtt még a legnépszerűbb volt az ellenzéki politikusok között a Medián szerint, ám szintén utóbbi kutatócég mutatta ki azt is, hogy a kampány végére már az ellenzéki szavazóknak is csak egy része gondolta alkalmasnak őt a miniszterelnöki posztra.