Jámbor András: Az összefogásnak nincs alternatívája

Jámbor András: Az összefogásnak nincs alternatívája

Jámbor András

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenzék kampányát és a Facebook-politizálást kevésnek tartja a Fidesz ellen, és szerinte nem is a falvakban és a kistelepüléseken kellene magát a baloldalnak visszaépítenie – többek között erről beszélt a 24.hu-nak adott interjújában Jámbor András, a Szikra Mozgalom közös ellenzéki jelöltje, aki megnyerte választókerületét Józsefvárosban és Ferencvárosban. 

A Párbeszéd frakciójába készülő politikus óva intett attól is, hogy pár nappal a választás után érzelemből mondjuk meg, hogyan veszett el csaknem 900 ezer szavazó az ellenzéki oldalról. Nagy hibának tartja, ha az a hangulat kezd kialakulni, hogy átesünk a ló túlsó oldalára, és azt mondjuk, hogy az összefogás semmit nem segít. Szerinte az összefogás nem megoldás, hanem eszköz.

– Csakhogy ez a politikai konstrukció nincs megtöltve tartalommal, nincsenek megszólítva azok a társadalmi csoportok, amelyekkel többséget tudunk csinálni. Személyesen megszólítva, nem csak a Facebookon vagy az ATV-ben. És ha ez nincs, akkor nem ér semmit az összefogás. De állítom, hogy nem a koncepció a hibás – hangsúlyozta a politikus, aki az interjú későbbi szakaszában megerősítette, hogy minden hiba ellenére az összefogásnak nincs alternatívája. 

Még azt is hozzátette, hogy tiszteli a a szavazatszámláló önkénteseket, de szerinte hibás azokból a szavazóköri élményekből kiindulva általános következtetést levonni. Nagy hibának tartaná, ha ez alapján elkezdenénk „azt a mucsázást, hogy a buta vidéki szavazók, azt se tudták, mit akarnak”.

– Mi azt kértük, hogy legyetek erkölcsileg jók, legyetek a nyugattal, és aki nem velünk van, az rossz ember. A Fidesz meg azt kérdezte: hagyod-e, hogy meghaljon a gyereked? Ami hamis dilemma, de sokkal erősebb kérdés. És a választók erre válaszoltak – fogalmazott Jámbor András.

Ami az eltűnt ellenzéki szavazókat illeti, úgy látja, a kampány végén történt valami, mert az utolsó héten nagyon elhúzott a Fidesz. Szerinte a szavazóköri adatok alapos és rendszeres végignézése nélkül nagy megfejtést nem lehet adni a vereségre.

Jámbor András külön köszönetet mondott Karácsony Gergelynek és Donáth Annának azért, hogy ott voltak vasárnap este a Műjégpályán a vesztes Márki-Zay Péter mellett. Szerinte a pártvezetőknek van felelősségük abban, ahova eljutottak ezek a pártok, és úgy látja, ha nem Márki-Zay lett volna a közös miniszterelnök-jelölt, akkor sem biztos, hogy jobban sikerült volna. – Ha ugyanis igaz, hogy a háború vitt el mindent, akkor nem lehet az ő nyakába varrni az egészet – tette hozzá.

Szerinte „Márki-Zaynak ez a harcos, sokat beszélő, nagy igazságokat kimondó karaktere nem illet a pillanathoz, amikor az emberek békére vágytak.”

A politikus arról is beszélt, hogy az, amit ő csinált a kampány során, az megyeszékhelyen vagy nagyvárosi szinten még működik, de kisvárosi, falusi szinten már nem. „Ott nem lehet olyan terepmunkát végezni, amivel azt a függőségi viszonyt, ami 12 év alatt kiépült, meg lehetne változtatni.”

Ugyanakkor nem tudja, azon a szinten mit lehet tenni, tulajdonképpen oda kellene költözni tucatnyi embernek ezekbe a falvakba, de ez nem reális. 

Az interjú teljes egészében ITT olvasható el.