Jogerősek az országos listák

Jogerősek az országos listák

Országgyűlési választási plakát (Forrás: Magyar Hang/Katona Mariann)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mára jogerőssé vált minden erről szóló határozat, így már biztos: hat pártlista közül lehet majd választani az április 3-i országgyűlési választáson.

A szavazólapon a hat induló párt, illetve pártszövetség a következő sorrendben szerepel majd:

1. DK–Jobbik–Momentum–MSZP–LMP–Párbeszéd – Vagyis a Márki-Zay Péter vezette egységes ellenzék
2. Normális Élet Pártja – Az oltásellenes Gődény György pártja
3. Magyar Kétfarkú Kutya Párt
4. Megoldás Mozgalom – Gattyán György pártja
5. Mi Hazánk Mozgalom
6. Fidesz Magyar Polgári Szövetség–Kereszténydemokrata Néppárt

A választók két szavazólapot kapnak majd, az egyiken az adott országos egyéni választókerületi jelöltekre, a másikon pedig az országos listák egyikére voksolhatnak. A nemzetiségi választóként regisztráltak saját nemzetiségük országos nemzetségi listáját és az egyéni képviselőjelöltek szavazólapját kapják kézhez, miután a roma kivételével valamennyi országos nemzetiségi önkormányzat – bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán – is állított listát. Ha legalább egy érvényes szavazat érkezik a nemzetiség országos listájára, a nemzetiség – szavazati joggal nem rendelkező – szószólót küldhet az új Országgyűlésbe, de ha a megfelelő számú szavazatot is megkapja a lista, kedvezményes mandátummal akár szavazati joggal rendelkező képviselőt is küldhet az adott nemzetiség az Országgyűlésbe.

Címkék: országos lista