Karácsony Gergely a hódmezővásárhelyieket győzködte

Karácsony Gergely a hódmezővásárhelyieket győzködte

Karácsony Gergely kampányhívásai (Forrás: Karácsony Gergely/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Telefont ragadott számos ellenzéki politikus, hogy személyesen próbálják meggyőzni a bizonytalanokat. Karácsony Gergely például a hódmezővásárhelyi központú választókerületben hívogatta az embereket, ott, ahol az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter egyéniben is megméreti magát Lázár Jánossal szemben. A főpolgármester állítása szerint a beszélgetések végére mindenki azt mondta, hogy elmegy szavazni az Egységben Magyarországért listájára és jelöltjeire.

Nem véletlen, hogy az ellenzék mindent bedob a kampány finisében, az utóbbi napokban megjelent közvélemény-kutatások ugyanis eltérő mértékben ugyan, de a Fidesz vezetését mérték. A Medián mandátumbecslése volt talán a legrosszabb számukra, aszerint ugyanis a Fidesz-KDNP 128 képviselői helyet hozhat el, míg az Egységben Magyarországért csak 71-et. A Hvg360 írta meg szerdán a számokat, amelyek egyébként közelítenek a kétharmadhoz.

A Publicus közben arra jutott, hogy kicsivel vezet a Fidesz, felmérésük szerint a biztos szavazók 41 százalékuk választja majd a Fidesz-KDNP-t, 39 százalékuk pedig az ellenzéki összefogásra szavaz. A bizonytalanok aránya ugyanakkor magas. A Závecz Research szerint pedig a választások előtt egy héttel a választások előtt nagyjából ugyanannyian akarnak kormányváltást (42 százalék), mint ahányan az Orbán-kormány maradását szeretnék (44 százalék). A biztos pártkötődésűek felsorakoztak saját táboruk álláspontja mögött, a pártnélküliek körében pedig szintén kiegyenlített – 26-26 százalék – a kormány maradását, illetve annak távozását kívánók aránya.

A kormányhoz közeli intézetek erős kormánypárti előnyt mértek: a Századvég szerint a választási részvételüket biztosra vagy valószínűre ígérők körében a Fidesz-KDNP 49 százalékon áll, az ellenzéki összefogás támogatottsága 44 százalék, míg a Nézőpontnál 47–42 ugyanez az arány.

 

 

Címkék: Karácsony Gergely