Kézzel számolják át a levélszavazatokat

Kézzel számolják át a levélszavazatokat

Megkezdik a levélszavazatok feldolgozását az NVI munkatársai a Nemzeti Választási Iroda (NVI) budapesti székházában a szavazóhelyiségek zárása után 2022. április 3-án (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) befejezte a beszkennelt szavazóköri jegyzőkönyvek összevetését a választási informatikai rendszerben rögzítettekkel, jelenleg kézzel számolják át az országgyűlési választás levélszavazatait – közölte az NVI az MTI érdeklődésére hétfőn.

Az NVI befejezte a szavazóköri papíralapú jegyzőkönyvek beszkennelését és összevetette azokat a választási informatikai rendszerben rögzítettekkel. A szkennelt jegyzőkönyveket az NVI elérhetővé is tette a www.valasztas.hu oldalon, szavazókörönként, a jegyzőkönyvek a lap alján található linkeken érhetők el. Így bárki összehasonlíthatja az informatikai rendszerben rögzített, a honlapon megjelenített adatokat a kézzel kitöltött jegyzőkönyvekkel.

Az NVI jelenleg az országgyűlési választáson magyarországi lakóhellyel nem rendelkező, levélben szavazó választópolgárok levélszavazatainak kézi számlálását végzi: a végleges adatok szerint 318 153 szavazási levélcsomag érkezett vissza, ebből az érvényes pártlistás levélvoksok száma 264 031 lett. A levélben szavazás eredményét a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) fogja megállapítani, majd az országos listás választás területi részeredményéről kiállított jegyzőkönyvek, a levélben szavazás eredményét megállapító jegyzőkönyv és a választás egyéni választókerületi eredményéről kiállított jegyzőkönyvek alapján, legkésőbb a szavazást követő 19. napon, azaz április 22-én meg kell állapítania a parlamenti választás országos listás eredményét.

Az NVI-nek még meg kell számolnia a népszavazás levélszavazatait is, ez az iroda tájékoztatása szerint még zajlik, és ez az oka annak, hogy a népszavazás feldolgozottsága az NVI honlapja szerint továbbra is 99,99 százalék. A referendum levélszavazásának eredményét szintén az NVB fogja megállapítani, ez az NVI tervei szerint a hónap végén várható. A www.valasztas.hu adatai szerint eddig mintegy 132 ezer, a népszavazásra levélben leadott szavazólapot dolgoztak fel az NVI-ben.