Korrupciódetektort indított a Momentum

Korrupciódetektort indított a Momentum

Momentumos plakátok a Fidesz frakcióülését eltakaró kordokon (Forrás: Szabó Bence Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Tölts fel egy fotót egy gyanús politikusról és a rendszer automatikusan kiadja az ismert ügyeit – olvashatjuk a Momentum által csütörtökön elindított korrupciodetektor.hu. A párt informatikusai, aktivistái és a Korrupció Vadász munkacsoport által kifejlesztett alkalmazás azonnal kidobja a vizsgált politikus értékelését miszerint „tiszta” vagy „korrupt” a nyilvánosságban elérhető információk alapján, a forrás megjelölésével.

Szijjártó Péterről például ezt találni: „Szijjártó Péter külügyminiszter Szíjj László adriai luxusjachtján bekkelte ki a fehérorosz válságotAz állami kórházellátó feleannyiért vett közel 2500 lélegeztetőgépet, mint a külügy, melynek feje Szijjártó. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter négy évvel ezelőtt vásárolt Dunakeszin egy 400 négyzetméteres ingatlant 167 millió forintért. Akkor azt mondta, több forrásból szedte össze a pénzt a medencével felturbózott házhoz, 79 millió forinttal támogatták például a saját szülei. Ebből 34 millió forint családi kölcsön volt”.

A Gelencsér Ferenc, a budavári önkormányzat momentumos alpolgármestere, és Tompos Márton, a Momentum szóvivője és Korrupció Vadász munkacsoportjának vezetője által bejelentett „korrupció detektor” a Momentum applikációban is elérhető. Az alkalmazás online sajtótájékoztatóján Gelencsér Ferenc feltette a kérdést: „Önöket is zavarja az az arcpirító korrupció, ami ma Magyarországon történik? Önök szerint is furcsa, hogy a leggazdagabb magyar egy gázszerelő, aki Orbán Viktor gyerekkori barátja? Nem is beszélve a volt igazságügyi miniszter helyetteséről, Völner Pálról, aki még a mai napig parlamenti képviselő, annak ellenére, hogy az ügyészség szerint is több tízmillió forint kenőpénzt fogadott el! És ők még csak a jéghegy csúcsa!”

Gelencsér hangsúlyozta, évente nagyjából 500-1000 milliárd forint tűnik el a korrupció miatt hazánkban, az elmúlt időszakban az Unió legkorruptabb országa lettünk. „Nem csoda, hogy ez ellen már az Európai Unió is tenni akar és Orbánék miatt leállították az uniós források kifizetését. A korrupció miatt nem kaphatnak valós támogatást iskoláink, munkahelyeink, kórházaink és a lakókörnyezetünk”.

A momentumos politikusok a Facebookon is kiemelték: „Az április 3-i választások előtt a Korrupciódetektorral egy eszközt szeretnénk adni a kezetekbe, hogy megismerjétek egyes jelöltek sötét ügyeit. Irányítsd a telefon kameráját egy politikusra és ismerd fel a korrupt arcokat. A közösségi médiában, a lakossági fórumokon, vagy az óriásplakátokon. Bárhol, bármikor”.