„Lajos megkeresett, Gattyán úrék pedig nekem adták a körzetet”

„Lajos megkeresett, Gattyán úrék pedig nekem adták a körzetet”

Helmeczy László ügyvéd 2013-ban (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem jobbról és nem is balról akar szavazatokat elhozni – ezt mondta a Magyar Hangnak a korábban fideszes, később az ellenzéki összefogást képviselő, most pedig Gattyán György pártjának jelöltjeként induló Helmeczy László. Az ügyvéd neve többek között onnan is ismerős lehet, hogy a Kósa Lajost kellemetlen helyzetbe hozó csengeri örökösnő ügyvédjeként is dolgozott.

– Lajos megkeresett, mondta, hogy a mi megyénkben keresnének jelöltet, én pedig mondtam, hogy alszom rá egyet, aztán belevágtam – mondta a Magyar Hangnak Helmeczy László arról, hogy miként is lett a pornómilliárdos Gattyán György pártjának, a Megoldás Mozgalomnak (MeMo) a jelöltje. „Lajos” egyébként a Magyarország digitalizációjáért kardoskodó alakulat első bejelentett jelöltjét, Détári Lajost egykori válogatott labdarúgót takarja, akit Helmeczy még abból az időszakból ismer, amikor a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségének tagja volt.

– Azért mentem bele, mert én itt 1998-ban megnyertem ezt a körzetet. Kerestek ellenzéki oldalról is, de nem ezt a tisztán nyíregyházi választókerületet ajánlották, én pedig a koromnál fogva sok településes területet nem vállalok már el. Viszont a Gattyán úrék azonnal nekem adták ezt a körzetet – mondja a többek között a „csengeri örökösnő” és a korábban Szögi Lajos ügyében is jogi képviselőként eljáró védőügyvéd. Célja szerint „nem jobbról, nem balról akar szavazatokat elhozni, hanem megszólítani azokat, akik soha nem mennek el szavazni”.

Helmeczy négy évtizedes ügyvédkedése mellett több párt jelöltjeként indult már el korábbi választásokon: a rendszerváltás óta minden voksoláson megmérette magát, 1998-ban a Fidesz jelöltjeként jutott be az Országgyűlésbe, ám a ciklus lejárta előtt kilépett a pártból, és többek között Kupa Mihállyal valamint Gyenesei Istvánnal megalakították a Centrum Pártot. Ez a következő választáson, 2002-ben már nem jutott be a parlamentbe. 2014-ben a baloldal jelöltje volt a Nyírbátor központú szabolcsi választókerületben, négy éve pedig a megye kettes körzetében indult a DK támogatásával.

A megyei közgyűlésnek az ezredfordulón elnöke volt, a Fideszből való kilépése után saját egyesületet alakított, ez az Összefogás Megyénkért Egyesület, ennek elnökeként 2019-ben is bejutott a testületbe. – Mikor megalapítottam ezt az egyesületet, még rengeteg polgármester volt a tagja, azóta a kormánypártiak kiszipkázták, kifizették, kifenyegették őket, így két éve már csak egyedül jutottam be – mondja Helmeczy, aki tudja, hogy „kispárttal mandátumot nyerni szinte lehetetlen”, de az ismertsége szerinte „vetekszik a jelenleg hivatalban lévő képviselővel”, akivel nincs baja, ahogy az összellenzék jelöltjével sem.

– Élet-halál harcot nem fogok vinni, de megpróbálom – mondja a Magyar Hangnak, hozzátéve, hogy egy „frappáns kampánnyal” akár be is kerülhetne a MeMo, amiről úgy gondolja, hogy „lehet, csoda lenne, de azért nem is lenne rossz”.  Helmeczy saját bevallása szerint „nem tudja megítélni”, hogy ha szoros csata alakulna ki a Fidesz–KDNP jelöltje, Szabó Tünde, és a jobbikos Lengyel Máté között, akkor ő a mérleg nyelve lenne-e. Kizártnak tartja azt is, hogy a MeMo Fidesz-érdekeket szolgáló kamupárt lenne, mert szerinte Gattyánnak nincs oka félni ettől a hatalomtól. – Ez az ember a saját tehetségéből lett nagyon gazdag, nem pedig közpénzből, mint azok a kormánypárti milliárdosok, akiket nem az eszük miatt nem fognak elrabolni –  fogalmazott, hozzátéve, hogy találkozott Gattyán Györggyel, de azt már nem árulta el, hogy miről beszéltek.