Lázár János: Fegyverszünetet kötöttünk Márki-Zay Péterrel

Lázár János: Fegyverszünetet kötöttünk Márki-Zay Péterrel

Márki-Zay Péter és Lázár János (Képernyőfelvétel: Márki-Zay Péter / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Előremutató, konstruktív – így értékelte a keddi, kétórás megbeszélésüket Lázár János és Márki-Zay Péter. A fideszes politikus kezdeményezte az egyeztetést az április 3-i országgyűlési választásokat követően, miután kettejük harcában győztesként került ki a Hódmezővásárhelyet is magában foglaló választókerületben. Így viszont együtt kell működnie a várost továbbra is irányító ellenzéki polgármesterrel.

Fegyverszünetet kötöttünk négy év után – ezzel kezdte közös sajtótájékoztatójukat Lázár János azután, hogy Márki-Zay Péterrel tárgyalt. A fideszes politikus szavai szerint ez az egyezség nem azért született meg, hogy ők személyesen jobban érezzék magukat – pláne, hogy korábban már bizonyították: harcolni tudnak –, hanem az a cél, hogy a hódmezővásárhelyieknek jobb legyen.

Márki-Zay Péter is hasonlóan vélekedett, megfogalmazása szerint ez a helyzet most valóban nem a harcról szól és egyikük sem adja fel az álláspontját. Három helyi témában sikerült is megállapodniuk, amelyek esetében Lázár János a térség parlamenti képviselőjeként és a kormánypárt politikusaként segítséget tud nyújtani:

• Az ipari park fejlesztése – 100 hektáros bővítésről van szó
• 117 kilométeres kerékpár- és mezőgazdasági útfejlesztési projekt
• Iskolák energetikai fejlesztése

A polgármester reményét fejezte ki, hogy Hódmezővásárhely fejlődése példát mutathat az egész országnak.

Lázár János esetében felmerült az a kérdés, hogy vajon milyen magas pozíciót tölthet majd be esetleg az újonnan megalakuló kormányban, hiszen minél közelebb van a tűzhöz, annál nagyobb a befolyása. Erről annyit mondott, amit Orbán Viktor is: „semmi sem lehetetlen”. Bár szerinte annál magasabb pozíció nincs, mint legyőzni az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét. Arról is beszélt, hogy bármilyen személyes sérelme volt korábban, a győztesnek azt félre kell tennie. Állítása szerint a Fideszben is örültek ennek a találkozónak, még a miniszterelnökkel is beszélt erről. – A Fideszre és Orbán Viktorra mindig számíthatott Hódmezővásárhely – fűzte hozzá.

Lázár Jánosnak feltették azt a kérdést, várható-e változás abban, hogy a kormány politikai alapon oszt pénzt, vagyis nem támogat olyan településeket, amelyeknek vezetője kiállt az ellenzék mellett. A politikus erre annyit mondott, hogy ő igyekszik minden önkormányzattal együttműködni, erre jó példának nevezte a mostani eseményt.

Az április 3-i választáson a Hódmezővásárhely központú Csongrád-Csanád megyei körzetben Lázár János 51,7 százalékot kapott, míg Márki-Zay Péter alig több, mint 40 százalékot. Miután az ellenzéki politikus miniszterelnök-jelöltként sem tudott győzni, úgy döntött, nem ül be a parlamentbe egyszerű listás képviselőnek, hanem marad Hódmezővásárhely polgármestere. Bő két héttel a voksolás után Lázár János kezdeményezte a találkozót azzal, hogy „Folytassuk másképp”.