Lezárult a gyűjtés: több száz angliai magyar szavazását segíthetik a civilek

Lezárult a gyűjtés: több száz angliai magyar szavazását segíthetik a civilek

Szomodi Beatrix leadja szavazatát az országgyűlési képviselő-választáson a bécsi magyar nagykövetségen 2018. április 8-án (Fotó: MTI/Filep István) Képünk illusztráció

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen 19 ezer font, átszámítva 8,5 millió forint gyűlt össze a Diaspora Aid nevű civil alapítvány nemzetközi adománygyűjtő akciója során – tudtuk meg a szervezet igazgatójától, Láng Balázstól.

A Diaspora Aid gyűjtéséről a Magyar Hang korábban többször is írt: az angliai magyarok alapította szervezet február 6-án kezdett gyűjtésbe, hogy április 3-án ezzel is segítse az Egyesült Királyságban élő magyarok szavazását. Ezzel a magyar választási rendszer, a kormánypárt számára kedvező aránytalanságát szeretnék enyhíteni: míg a határon túli magyarok levélben is szavazhatnak, a külföldön élő, de hazai lakcímüket megtartó magyar állampolgárok csak konzulátusokon, nagykövetségeken adhatják le voksukat (feltéve, ha nem akarnak hazautazni a választás idejére).

Az Egyesült Királyság területén csak három helyszínen, a londoni nagykövetségen, valamint a manchesteri és edinburghi konzulátusokon lehet szavazni, sokaknak pedig akár több száz kilométert és fél napot is kell utazniuk, hogy élhessenek alkotmányos jogukkal. Az esetenként 60-80 fontos útiköltség komoly érvágás lehet azoknak, akik itthon maradt családtagjaikat támogatják, vagy nehéz körülmények között élnek Angliában.

A bolgároknak 135 helyszín jutott, nekünk 3

A korábban újságíróként dolgozó Láng hangsúlyozza, ők csupán egyenlő esélyeket szeretnének teremteni a választópolgárok számára. „Gondoljon csak bele: Bulgáriában – az EU nálunk is korruptabb országában – tavaly megismételt országgyűlési választást tartottak, és az Egyesült Királyságban összesen 135 helyszínen várták a bolgár választókat. Nekünk meg jut három. Azzal, hogy a kormány a lehető legszűkebbre szabja a lehetőségeinket, lényegében a választók alapjogait sérti meg” – mondta lapunknak még februárban a Diaspora Aid vezetője.

Hozzátette: nem osztanak pénzt vagy krumplit, nem vásárolnak szavazatot – és még csak alkotmánysértő módon sem járnak el. Hiszen az Alaptörvény kimondja: „a választópolgár a mozgóurna igényléséhez és a szavazóhelyiséghez való eljutásához más személy segítségét jogosult igénybe venni.”

Bár a Diaspora Aid eredetileg 30 ezer fontot szeretett volna összegyűjteni, a 19 ezer fontos végeredménnyel is több száz választó utazását támogathatják.

A szervezet forrásaira már most jelentkezhetnek az igénylők, és érdemes időben regisztrálni, hiszen a források megítélésénél a jelentkezési sorrend is számít majd. A támogatásra jogosult minden olyan jelentkező, aki nem a szavazás városaiban él, a legolcsóbb tömegközlekedési eszközzel, másodosztályon utazik a helyszínre. Az egyedül érkezőknek 50 mérföldes távolságon belül útiköltségeik felét, 50 mérföldön túl akár 100 százalékát megtéríti a Diaspora Aid, de gondoltak a különbuszos utazást szervezőkre és az autókkal érkezőkre is. A támogatás további feltételeiről ide kattintva olvashatnak bővebben.