LMP-társelnök: Nem tett jót, hogy Márki-Zay végtelen monológgá változtatta a kampányt

LMP-társelnök: Nem tett jót, hogy Márki-Zay végtelen monológgá változtatta a kampányt

Kanász-Nagy Máté (Fotó: Kanász-Nagy Máté / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Ami történt, az dráma és döbbenet, erre senki sem számított. Majdnem 900 ezer ellenzéki szavazat hiányzott. Teljesen őszinte leszek, nem tudom, hogy ez miért van, ki kell elemezni az okait, számos jogos kérdés merül fel – ezt nyilatkozta a Fidesz brutális mértékű választási győzelme kapcsán Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke a Magyar Hang megkeresésére. Megjegyezte, „lehet, hogy nem tett jót a kampánynak és a mozgósításnak, hogy a miniszterelnök-jelölt végtelen monológgá változtatta a kampányt”. 

Kérdésünkre, miszerint egyetért-e Jakab Péterrel abban, hogy Márki-Zay Péter „nem leváltotta, hanem megbuktatta” az ellenzéket, úgy reagált: természetesen egy miniszterelnök-jelöltnek komoly és döntő felelőssége van egy győzelemben és vereségben, ez a kérdés megkerülhetetlen, de nem lehet azt mondani, hogy csak és kizárólag őt terhelné ez. Persze – tette hozzá – most már lehet beszélni arról, hogy Márki-Zay vétett hibákat, túlbeszélte az elmúlt időszakot, ráadásul az ő csapata működtette a kampány operatív és kommunikációs részét, amely nem volt profi minden elemében. Vagyis az ő munkáját is értékelni kell majd.

Arra a kérdésre, hogy az ellenzéki eredményvárón miért csak Karácsony Gergely Párbeszéd-társelnök és Donáth Anna Momentum-elnök állt ki a színpadra Márki-Zay Péterrel a vereség után, hol volt a többi pártelnök, azt mondta: szerinte mindenki a sajátjaiért izgult. A felvetésre, hogy ő maga nem indult egyéni jelöltként, vagyis nem kellett helyi eredményvárón lennie, úgy felelt: ő is a sajátjaival izgult, egy szűk LMP-s csapattal volt.

A Mi Hazánkat érintően Kanász-Nagy Máté egy „nagyon-nagyon erős figyelmeztetésnek” nevezte, hogy a magyar szélsőjobboldal ismét bekerül a magyar parlamentbe. – Én személyesen ezt egy drámának gondolom, aminek a műfaja a tragédia – mondta. Azt viszont nem gondolja, hogy ez Jakab Péterék felelőssége is lenne, mert a Jobbiktól átpártolhattak hozzájuk a szavazók, bár szerinte ki kell elemezni a történteket.

„Nem csaptam az asztalra elég keményen”

Kérdésünkre, hogy mi az LMP felelőssége, úgy fogalmazott: amikor arról volt szó, hogy a kampányt Márki-Zay Péter és csapata csinálta, ezt elfogadta, pedig hiányolták a szociális és zöld politikai elemeket. – A személyes felelősségem, hogy nem csaptam az asztalra elég keményen a szociális és zöld elvek képviselete ügyében – jegyezte meg. Felvetésünkre, hogy az LMP elnöksége lemond-e, úgy fogalmazott, biztosan nem. – Túlvagyunk az első körös értékelésen, úgy érezzük, hogy ami tőlünk telhető volt, azt megtettük, maximális erőbedobással dolgoztunk – indokolta.

Elárulta azt is, hogy a hat párt „nagyon hamar” újra egyeztetni fog, a szövetség jövőjét érintően pedig arról beszélt, hogy az együttműködésnek sok összetevője van, amit át kell gondolni, a választási rendszerből fakad, hogy az egy-egy elleni küzdelem dönthet, hogy ezen belül milyen módon, annak sokféle része lehet. 

Az LMP-nek ugyan jelen állás szerint csak négy képviselője jutott be a parlamentbe, de a hat párt megállapodásának köszönhetően garantált, hogy kiegészülhetnek egy ötödik, frakciót biztosító fővel. Kanász-Nagy Máté – aki jelenleg Újpest alpolgármestere – lapunknak megerősítette: ő maga is parlamenti képviselő lesz. A politikus egyébként a közös lista 21. helyén szerepelt. 

A választással foglalkozó percről percre közvetítésünket itt olvashatja!