Már 136 parlamenti mandátumnál tart a Fidesz

Már 136 parlamenti mandátumnál tart a Fidesz

Szavazatszámlálás a parlamenti választás után Budapesten, 2018. április 8-án (Fotó: Reuters/Leonhard Foeger)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A határon túl élő magyaroktól levélben érkezett szavazatok alapján újabb parlamenti mandátumot szerzett a Fidesz – derül ki a Nemzeti Választási Iroda honlapján közzétett adatokból. Ez azt jelenti, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által vezetett pártnak immár 136 képviselője lehet az új országgyűlésben, ami bőven kétharmados többséget jelenthet. Ezzel párhuzamosan a szövetségre lépett ellenzéknek jelenleg eggyel kevesebb, 55 mandátumot mondhat magáénak.

Mint a Telex.hu írja, az eddig feldolgozott levélszavazatok több mint 90 százalékát a Fidesz kapta, a hatpárt ellenzéki szövetségre pedig a levélben szavazók mindössze négy százaléka adta voksát.

Emlékeztettek, hogy a lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok (főként a határon túliak) levélben csak az országos listákra szavazhattak. Ezeket a voksokat hozzáadják a magyarországi országos listás szavazatokhoz, és ez alapján osztják ki a listás mandátumokat.

A mostani változás azt jelenti, hogy a Fidesz–KDNP listájáról bejut Pesti Imre, míg az ellenzéki listáról a momentumos Bedő Dávid nem jut mandátumhoz.

Ám az eredmény még nem végleges, a levélszavazatokat még számolják, és az átjelentkezők és külképviseleteken szavazók voksait szombaton keverik hozzá az eddig fel nem bontott urnák voksaihoz a 106 választókerületben.

Mint arról beszámoltunk, Marosvásárhely közelében kidobott, égetés nyomait tartalmazó levélszavazatokat találtak.