Már 64 ezer levélszavazatot adtak le választópolgárok

Már 64 ezer levélszavazatot adtak le választópolgárok

Országgyűlési választási plakát (Forrás: Magyar Hang/Katona Mariann)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) szombati adatai szerint már 64 ezer levélszavazatot leadtak a választópolgárok: 23 ezret közvetlenül, levélben juttattak el az NVI-hez, 41 ezret pedig a külképviseleteken adtak le. Az NVI a választási eljárási törvény szerint jövő hétfőtől ellenőrizheti a beérkezett levélszavazatok választót azonosító nyilatkozatait.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok az országgyűlési képviselők választásán és a vele egy napon rendezett népszavazáson csak levélben szavazhatnak, és csak akkor, ha március 9-éig felvetették magukat a névjegyzékbe, írja az MTI. Ezt több mint 456 ezren tették meg. Az NVI eljuttatta a választópolgároknak a szavazási levélcsomagokat; 46 ezren jelezték, hogy valamelyik külképviseleten akarják átvenni.

A szavazó a szavazólapokat tartalmazó válaszborítékot az NVI-hez eljuttathatja postán (bárhonnan ingyen), úgy, hogy az a szavazás napján 19 óráig megérkezzen. Feladhatja térítés ellenében bármelyik külképviseletre címezve is, ebben az esetben a külképviseleti szavazás lezárultáig kell megérkeznie a levélszavazatnak a címre. Az amerikai kontinensen szavazóknak figyelembe kell venniük, hogy az időeltolódás miatt a külképviseleti szavazás szombaton lesz.

A válaszboríték le is adható bármely külképviseleten március 19-étől munkanapokon; a külképviseletek általában 8 óra és 16.30 között vannak nyitva, de Beregszászon, Ungváron, Kolozsváron, Csíkszeredán, Bukarestben és Szabadkán minden nap 6-22 óra között van erre lehetőség.

A válaszboríték leadható a külképviseleten a külképviseleti szavazás időtartama alatt (általában 6-19 óra között) is, valamint Magyarországon a 97 egyéni választókerületi székhelyen is, a szavazás napján 6-19 óra között.

Négy évvel ezelőtt 360 ezer magyar regisztrált a levélszavazásra. Ezen szavazók jelentős része, várhatóan több mint 250 ezren Erdélyben élnek – írtuk korábbi cikkünkben.

Arról is beszámoltunk, hogy Szerbiában a Vajdasági Magyar Szövetség, vagyis a Fidesz szerbiai partnerének aktivistái kézbesítették azokat a borítékokat, amelyekben a magyarországi országgyűlési képviselők választásán és az országos népszavazáson való részvételhez szükséges szavazólap kapott helyet. A Szabad Magyar Szó vajdasági magyar hírportálnak több olvasó is jelezte, hogy nem a posta, hanem a VMSZ aktivistái keresték meg őket azzal, hogy náluk van az ő, vagy közeli hozzátartozójuk nevére szóló szavazási levélcsomag, amit mielőbb kézbesíteni szeretnének. Ráadásul a párt aktivistái azt javasolták, hogy ne az ingyenes postai úton juttassák vissza a szavazataikat, hanem ezt is bízzák rájuk. A lap erről bemutatott több Facebook-üzenetet is, amelyeket olvasóik osztottak meg velük.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján tette közzé a levélszavazással kapcsolatos tudnivalókat, ezek alapján a Vajdaságban tapasztalható eljárás szabályellenes. „A szavazási levélcsomag személyes átvétele során a választópolgár érvényes fényképes igazolvánnyal köteles igazolni a személyazonosságát. Amennyiben a nem magyar hatóságok által kiállított igazolványon és az átvételi jegyzéken szereplő személyes adatok eltérnek, úgy az eltérés tisztázása érdekében további dokumentumok (pl. lakcímkártya) bemutatása válhat szükségessé. A szavazási levélcsomag kizárólag a jegyzéken szereplő választópolgárnak személyesen adható át, meghatalmazottnak nem.”

További furcsaság, hogy a Szabad Európa cikke szerint akár harmincezer határon túli halott szavazó is szerepelhet a választási névjegyzékben. Legalábbis ezt mondják azok a politikai szereplők, akik szerint Erdélyben és a Vajdaságban szinte bárki szavazhat a halottak helyett.