Márki-Zay: Ne essünk abba a tévedésbe, hogy a vereség okát egymásban látjuk

Márki-Zay: Ne essünk abba a tévedésbe, hogy a vereség okát egymásban látjuk

Márki-Zay Péter húsvéti beszéde (Képernyőfelvétel: Márki-Zay Péter / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Ahhoz, hogy a lelkünk megnyugodjon, és megtaláljuk a tovább előrevivő utat, a gyászmunkát el kell végezzük – ezt üzente szimpatizánsainak az ellenzéki pártszövetség volt miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter húsvét alkalmából. A politikusnak van mit gyászolnia, hiszen nemcsak az országos választáson szenvedett súlyos kudarcot, de helyben, a hódmezővásárhelyi választókerületben is legyőzte őt fideszes ellenfele, Lázár János.

Mint Márki-Zay Péter fogalmazott, két héttel ezelőtt neki is lezárult élete négy éves periódusa. – Hittem és reméltem, hogy még ilyen egyenlőtlen feltételek közt is legyőzhető Orbán Viktor rendszer Magyarországon a saját szabályai szerint, a saját pályáján. Most, amikor az elmúlt két hétben – nagyon helyesen – megbeszéljük és áttekintjük azokat a hibákat, amiket elkövettünk, hogy mit kellett volna máshogy és jobban csinálni, ne essünk abba a tévedésbe, hogy a választási vereség okát egymásban látjuk. Nem az elkövetett hibák, hanem az alapvetően a körülöttünk kiépült rendszer az oka annak, hogy (...) nem sikerülhetett ez a nagyon fontos projekt, amire én is rátettem az életemet, és amelyért oly sokan lelkesedtünk. Ki kell mondanunk, hogy ez az utolsó kísérlet elbukott – fogalmazott. Azzal folytatta, hogy aki úgy gondolja, hogy ugyanezt megkísérelve akár négy év múlva a rendszer leváltható, az egyben legitimálja is azt, pedig egyáltalán nem voltak demokratikusak a választások. 

– A mi célunk azonban nemcsak az immár lehetetlennek nyilvánítható kormányváltás, hanem igenis ennek a rendszernek a leváltása – mondta megjegyezve, hogy le kell vonni a tanulságokat és újra el kell kezdeni építkezni, amihez idő kell. – Akik megfogtuk egymás kezét, most a gyászban, a vereségben, ne engedjük el – kérte.

Kiemelte, 27 ezer szavazatszámláló látogatott el vidékre, és beszélgetett olyan emberekkel, „akik egy másik világban élnek, akik teljes jóhiszeműséggel féltek a változástól és szavaztak a változatlanságra”. Megismételte korábbi bejelentését is, hogy csak az elmúlt két hétben kétezren jelentkeztek a Kossuth Körökbe. – Ezek – a szabadság kis körei – jelenthetik a kiutat abból a válságból, ahova az ország került az elmúlt időszakban, ő rájuk tudjuk építeni a következő időszak megoldásait is – vélte, és arra kért mindenkit, csatlakozzon a körökhöz.

Arra is kitért, elkezdték a civilek pártját építeni, amely majd két év múlva megméretteti magát az EP-választáson. – Az Európai Néppárt lehet a hazája ennek a megalakuló új magyar pártnak, mindvégig szoros együttműködésben a Mindenki Magyarországa Mozgalommal és a pártok közötti együttműködést szorgalmazó Kossuth Körökkel – mondta.

Márki-Zay két korábbi ellenfele sem hagyta ki a húsvéti posztolást vasárnap. Orbán Viktor miniszterelnök sonkareceptjét árulta el, Lázár János pedig Korda Györgyékkel ünnepelt.